Behalve kantoren komt er in het voormalige Planetron in Dwingeloo ook een groot duurzaamheidscentrum. Initiatiefnemer is Noest Duurzaam, een start-up uit het dorp zelf.

Het duurzaamheidscentrum wil ‘door middel van educatie, inspiratie, kennisontwikkeling en –deling veranderingen op gang brengen richting een wereld van morgen’. Kristiaan Smits van Noest Duurzaam wil daarnaast letterlijk en figuurlijk een podium bieden voor muziek- en cultuuronderwijs, inclusief optredens en voorstellingen. ,,Het wordt een multifunctionele ruimte.”

Het duurzaamheidscentrum krijgt een plek op de begane grond: in de ruim 500 vierkante meter grote centrale hal, direct achter de hoofdingang.

Hiermee krijgt het vroegere voorlichtingscentrum voor sterrenkunde aan de Drift in Dwingeloo een verdere invulling. Begin juli werd al bekend dat Recreatieschap Drenthe, op dit moment gevestigd in Diever, en Marketing Drenthe, dat nu in Assen zit, er hun intrek zullen nemen. De twee organisaties, goed voor in totaal zo’n dertig arbeidsplaatsen, sloegen al steeds vaker de handen ineen voor het toeristisch verbeterprogramma Vitale Vakantieparken Drenthe. In het Planetron gaan ze nu ‘samenwonen’.

Verhuizing is aanstaande

Volgens de Dwingelder architect Bas van Ruth is hun verhuizing intussen aanstaande. ,,Volgende week wordt de vloerbedekking gelegd. Ik verwacht dat al vóór Kerst de verhuiswagens bij de voordeur staan.”

Van Ruth tekende en tekent aan de herbestemming van het Planetron. Hij is ook de ‘aanjager’, de man die achter de schermen partijen bij elkaar brengt.

Het Planetron ging in 1989 open. In de blauwe koepel, het van ver zichtbare uithangbord, is een van de twee Zeissplanetariums in Nederland geïnstalleerd. Hier kunnen ook rondomfilm-voorstellingen worden gegeven. Het Planetron herbergt verder een sterrenwacht, met de grootste, voor publiek beschikbare optische telescoop van het land.

Planetron stond zes jaar leeg

Doordat eigenaren Gert Kieft en Albert Weishaupt naar eigen zeggen geen geld hadden om het sterrenkundig centrum up to date te houden, nam het bezoek geleidelijk af. In 2014 sloten ze de deur. Sindsdien heeft het Planetron leeggestaan. Alleen zo af en toe, met name in de schoolvakanties, ging het licht nog even aan voor de aanhoudend populaire sterrenkijkavonden. Inmiddels zijn die voorgoed verleden tijd. De horeca in het Planetron blijft en wordt geleidelijk uitgebreid, aldus Van Ruth.

Direct na de bouwvak is een aannemer al begonnen aan de kantoren voor Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Maar er moest méér gebeuren. De leegstand heeft gebouwen en directe omgeving geen goed gedaan, vandaar dat Van Ruth besloot het voormalige Planetron ook aan een grondige ‘revitalisering en verduurzaming’ te onderwerpen. Daarbij horen zonnepanelen en een sedumlaag op het dak.

Theaterzaal met honderd stoelen

In ditzelfde straatje past de komst van het duurzaamheidscentrum. Kristiaan Smits heeft plannen voor een theaterzaal met honderd stoelen, geschikt voor film en muziek maar ook voor debatten en TED-talks . In aparte werkruimtes kunnen workshops en vergaderingen worden gehouden. ,,Verder denk ik aan losse werkplekken die mensen als hun ‘thuiskantoor’ kunnen gebruiken.” Tot zijn doelgroep horen daarnaast ‘schoolklassen die langskomen om alles te weten te komen over duurzaamheid’.

Muziek en cultuur heeft hij aan zijn plannen toegevoegd na het wegvallen van Muziekcentrum Westerveld in Dieverbrug, eerder dit jaar. ,,Eigenaar Michiel Gerringa was bereid om met mij mee te denken.” Smits hoopt ‘rond de zomer’ zijn intrek te kunnen nemen in het voormalige Planetron.

‘Een fenomenale plek’

,,Het is een fenomenale plek”, vindt hij. ,,Bos en hei zijn binnen handbereik. Als je naar buiten loopt, kun je direct het hoofd leegmaken.” Op de vraag wat het duurzaamheidscentrum betekent voor de werkgelegenheid antwoordt Smits: ,,Ik werk samen met een team van zeven mensen. Dat zijn specialisten in diverse disciplines. Ze zijn niet bij mij in dienst.”

Smits is 44 en was eerder bijna 20 jaar in dienst bij Philips. Bij de multinational werkte hij onder meer als kwaliteitsmanager in de vestigingen Hoogeveen en Drachten. In zijn vrije tijd is de Dwingeler actief als secretaris van tennisvereniging Westrup.

In gesprek met Astron

Van Ruth blijft ondertussen in gesprek met Astron, dat naar zijn zeggen ook oren heeft naar een rol in het voormalige Planetron. Het instituut voor radioastronomie, gevestigd in het Dwingelderveld, opende vorig jaar aan de Brink in Dwingeloo al de eerste van een reeks Drentse open science hubs . Die zijn bedoeld om het grote publiek op laagdrempelige wijze in contact te brengen met wetenschap en techniek. A la Nemo in Amsterdam, maar dan kleinschaliger.

Mogelijk komt er ook nog een ‘soort vooruitgeschoven post van Astron’, zoals de architect het noemt, in het vroegere Planetron. Veel kan Van Ruth daar nu nog niet over zeggen: ,,Behalve dan dat Astron met name meedenkt over het toekomstige gebruik van de optische telescoop.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe