Ook in hoger beroep 22 maanden cel voor oud-Statenlid Ziengs

Voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs is dinsdagmiddag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 22 maanden cel.

Het vonnis in hoger beroep is gelijk aan de straf die de 48-jarige ondernemer uit Assen op 24 augustus 2014 opgelegd kreeg door de rechtbank in Assen. Ziengs staat terecht voor belastingfraude, valsheid in geschrifte -het vervalsen van facturen- en witwassen van ten onrechte verkregen belastinggeld.

Net als de rechtbank acht het hof bewezen dat Ziengs vanaf 2006 zo'n viereneenhalf jaar lang de fiscus heeft misleid. Door het indienen van fictieve facturen voor zijn bedrijf Tecumseh heeft hij ten onrechte zo'n 600.000 euro teruggekregen van de Belastingdienst. Dat geld werd vervolgens doorgesluisd naar rekeningen van andere bedrijven van Ziengs.

Het argument van raadsman Joost Tonino dat zijn cliënt te lijden heeft gehad onder alle media-aandacht, werd door het gerechtshof terzijde geschoven. Als Ziengs al nadelen heeft ondervonden van de aandacht voor zijn persoon, dan heeft hij dat tijdens de zitting onvoldoende onderbouwd, stelde het hof.

Ziengs beriep zich tijdens de behandeling van het hoger beroep grotendeels op zijn zwijgrecht. Dat hij fraudeerde terwijl hij lid was van Provinciale Staten, telde voor het hof niet mee als strafverzwarende omstandigheid. 'Omdat de bewezen verklaarde feiten geen verband houden met zijn politieke activiteiten', meldt het hof in het vonnis.

Het hof houdt er wel rekening mee dat Ziengs 'er geen blijk van heeft gegeven enige verantwoordelijkheid te nemen voor zijn handelen'. Zowel Ziengs als zijn raadsman waren niet aanwezig bij de uitspraak van het hof.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.