Ook maatregelen voor Rodermarkt

In navolging van de Zuidlaardermarkt denkt ook de Rodermarkt niet te ontkomen aan de extra maatregelen voor paardenwelzijn.

Druk

Welke maatregelen op de vierde dinsdag in september worden genomen, is nog niet bekend, aldus marktmeester Albertus Lieffering. ,,Maar we ontkomen er niet aan, dat lijkt me wel duidelijk. De druk uit Den Haag is groot.” De Rodermarkt is de tweede paardenmarkt van Drenthe, na de Zuidlaardermarkt.

De Zuidlaardermarkt verplaatst de paardenmarkt onder druk van dierenorganisaties en de politiek. Deze komt nu zo’n 100 meter van de kermis af te liggen, vanwege het geluid van de attracties. De kritiek van onder meer de Dierenbescherming en organisaties als Eyes on Animals sijpelt ook door in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw is tegenstander van kermissen dicht bij paardenmarkten en wil de export van dieren op de markt verbieden.

In Roden staat de kermis op de Brink ook dicht op de paardenmarkt. De kermis of de markt verplaatsen wordt volgens marktmeester Lieffering van Volksvermaken Roden nog een heel karwei. ,,We hebben daarvoor niet de ruimte.” Hoe het dan wel moet, weet Lieffering nog niet. ,,We buigen ons daar binnenkort met Volksvermaken over.” Haast is geboden, want de Rodermarkt staat over ruim drie maanden voor deur.

Strenge regels

Lieffering benadrukt dat de afgelopen jaren het welzijn van de paarden en pony’s op de Rodermarkt is verbeterd. ,,Er lopen mensen rond die de dieren water geven en op voldoende stro zetten.” Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld verwacht dat Roden rekening moet houden met nieuwe regels uit Den Haag. Er zullen ook op de Rodermarkt maatregelen getroffen moeten worden, meent hij.

Het gaat de laatste jaren niet goed met de paardenmarkten in Drenthe. De aanvoercijfers lopen terug. Op de Rodermarkt zijn vorig jaar 309 dieren aangevoerd, tegenover 512 een jaar eerder. De steeds steviger kritiek van dierenwelzijnsorganisaties maakt dat de eeuwenoude markten onder een steeds grotere druk komen te staan. Lieffering vreest dat de Rodermarkt door strengere regels zijn langste tijd heeft gehad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.