Oorlogsmuseum Havelte laat nog even op zich wachten

Het oorlogsmuseum in Havelte komt er. Realisering van de plannen is echter wel een zaak van lange adem, verwacht initiatiefnemer Rob Baaiman.

Eind 2014 kreeg Baaiman, exploitant van een bowlingcentrum in Steenwijk, van de gemeente Westerveld groen licht om op de vroegere gemeentewerf in Havelte een oorlogsmuseum op te zetten. Op het buitenterrein zou ruimte komen voor bijvoorbeeld re-enactment, airsoft en paintball. Anderhalf jaar verder is het museum nog niet open. Afgelopen najaar klaagde Baaiman dat de benodigde wijziging van het bestemmingsplan wel erg lang op zich liet wachten en overwoog hij de handdoek in de ring te gooien.

Inmiddels is hij optimistischer: ,,De gemeente Westerveld pakt het gedegen aan. Liever dat dan dat ik uiteindelijk met een Raad van State-zaak word geconfronteerd.” De bedenker van het museum verwacht dat het nieuwe bestemmingsplan direct na de zomer ter inzage ligt. Eind volgend jaar hoopt hij de deuren van het oorlogsmuseum, met de nadruk op de tijd van de Koude Oorlog, dan toch te kunnen openen.

Lasergame

Buren zagen op voorhand het paintball niet zitten. Dat is nu uit de plannen geschrapt. ,,In plaats daarvan komen er lasergames.” Een deel van het buitenterrein wil Baaiman inrichten met zandzakken, camouflagenetten en wrakken van legervoertuigen. Hij gaat door met het opbouwen van een museumcollectie. Die telt intussen zo’n tien voertuigen, waaronder een rupsauto van het Rode Kruis uit de jaren zestig.

Er is een stichting opgericht die het eenvoudiger moet maken om de verzameling uit te breiden en om in aanmerking te komen voor subsidies. ,,Mogelijk ga ik op een andere plek, bijvoorbeeld bij het bowlingcentrum, al voorzichtig van start met het museum. Dat zou goed zijn om alvast wat naamsbekendheid op te bouwen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.