Oorlogsmuseum in Havelte op losse schroeven

De plannen voor een oorlogsmuseum in Havelte staan op losse schroeven. De vereiste wijziging van het bestemmingsplan kost erg veel tijd.

Het museum moet komen op de voormalige gemeentewerf aan de Van Helomaweg. Jarenlang konden de inwoners van de gemeente Westerveld hier hun grofvuil inleveren. Sinds eind 2013 elders in Havelte een nieuw afvalbrengstation in gebruik is genomen, ligt het terrein er verlaten bij. Vorig jaar rond deze tijd kreeg Rob Baaiman van de gemeente Westerveld toestemming om op de vroegere gemeentewerf plannen uit te werken voor een oorlogsmuseum, gecombineerd met een outdoor center, waar bijvoorbeeld ook paintball en boogschieten mogelijk zijn. Het is een langgekoesterde wens van hem.

Op dit moment blijkt de 37-jarige Baaiman (op de foto met zijn vrouw en zoon) nog geen steek opgeschoten. Hij had rond deze tijd al uit de startblokken willen gaan. ,,Maar ik kan pas beginnen als de gemeente het bestemmingsplan heeft aangepast", vertelt hij. ,,En tot mijn grote teleurstelling zit daar totaal geen schot in. Ik hoop van harte dat ik in mei alsnog de deur kan openen, dat wordt nu mijn nieuwe richtpunt. Maar het proces verloopt zo ontzettend traag dat ik er een hard hoofd in heb of het bestemmingsplan tegen die tijd wél rond is. Dat zal wel niet. Wat naar mijn idee in een week zou moeten kunnen, daar doet men op het gemeentehuis in Diever een half jaar over. Intussen kan ik zelf weinig uitrichten, afgezien dan van wat gehobby en geknutsel."

Volgens een woordvoerster van de gemeente Westerveld is afgelopen jaar een voorontwerp gemaakt voor een nieuw bestemmingsplan. ,,Dat heeft ter inzage gelegen. De volgende stap is het ontwerp, dat ook weer ter inzage wordt gelegd." Baaiman zegt bang te zijn dat bezwaarmakers de aanpassing van het bestemmingsplan nog verder ophouden. ,,Tegen het voorontwerp is al geprotesteerd door buren die denken dat ze overlast zullen ondervinden van geluid of van balletjes die straks misschien buiten het terrein terechtkomen. Misschien is mei volgend jaar nog altijd te optimistisch en kan ik in werkelijkheid pas in januari 2017 op de werf beginnen."

De stroperige procedure heeft Baaiman zo gefrustreerd dat hij inmiddels overweegt zijn plannen helemaal af te blazen. Als er bezwaarmakers zijn die van de gemeente Westerveld ongelijk krijgen maar het vervolgens hogerop zoeken, haakt hij sowieso af. ,,Dan zeg ik: toedeledokie!"

In Tuk, tegen Steenwijk aan, runt Baaiman al ruim tien jaar een bowlingcentrum, dat hij van plan was aan te houden, naast het museum annex outdoor center. ,,Als het met Havelte zo doorgaat, kan ik mijn plannen net zo goed daar realiseren. Het is maar zes kilometer verderop, ik heb er de ruimte en het bestemmingsplan hoeft daar niet te worden veranderd."

Het oorlogsmuseum van Baaiman moet een 'museum van de Koude Oorlog' worden, legde hij Dagblad van het Noorden eerder uit. Hij wist al een aantal pantserwagens uit die periode op de kop te tikken, onder meer een compleet ingericht rupsvoertuig van het Rode Kruis uit het begin van de jaren zestig. Rond het museum wil de ondernemer met zandzakken, camouflagenetten en wrakken van legervoertuigen ook nog een 'slagveld' aanleggen ten behoeve van re-enactment en airsoft. Re-enactment is het gekostumeerd uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal veldslagen. Bij airsoft wordt een gevecht nagespeeld met replicawapens, die bijna niet van echt wapentuig te onderscheiden zijn.

Tekst: Hans Knijff

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.