Op deze plaatsen in Groningen, Friesland en Drenthe liet de wolf zich al zien (interactieve kaart)

Steeds vaker duiken wolven op in Groningen, Friesland en Drenthe. Onderstaande kaart toont de locaties waar wolven zijn gespot of waar schapen het slachtoffer werden van wolven.

Zelf een wolf gezien die nog niet op de kaart staat?  Gebruik de knop maak een melding en laat het ons weten.

,,Kijk papa, daar loopt een wolf''

Na een afwezigheid van honderdvijftig jaar keert de wolf op zaterdag 7 maart 2015 terug in ons land. Het dier steekt vanuit Duitsland de grens over in de buurt van Emmen en begint aan een zwerftocht van een week door Drenthe en Groningen.

Het is Jan van der Aa (39) uit Klazienaveen die de bijzondere gast als eerste fotografeert. Van der Aa rijdt over de N381 wanneer zijn dochtertje Lieke (5) hem ter hoogte van Noord-Sleen attendeert op een opmerkelijke verschijning. ,,Kijk papa, daar loopt een wolf.’’

In de dagen daarna wordt de wolf keer op keer gespot op verschillende plaatsen in Groningen en Drenthe. Omstreeks 13 april verlaat hij ons land bij Bad Nieuweschans, op 15 april wordt hij doodgereden op de A7 bij het Duitse Berkhof.

Ernstig toegetakelde schapen

Na deze eerste historische waarnemingen in 2015 worden er in 2016 geen wolven gespot in het Noorden, maar in 2017 is het weer raak. Dan blijkt ook dat komst van de wolf niet zonder risico’s is, want op verschillende plekken in Drenthe en Groningen treffen boeren dode schapen aan in hun landerijen. De ernstig toegetakelde dieren zijn het slachtoffer geworden van rondstruinende wolven die in de schapen een makkelijk te verschalken hapje zien.

Voor het eerst in Friesland

In 2018 neemt het aantal waarnemingen sterk toe, en daarmee ook het aantal meldingen van doodgebeten schapen. Op zeker zestien plaatsen in het Noorden worden wolven gezien of dode schapen gevonden. Voor het eerst duikt de wolf nu ook op in Friesland.

Tot nu toe waren de wolven in het Noorden telkens jonge rondtrekkende mannetjes die vanuit Duitsland op zoek gingen naar een eigen territorium, maar nu dringt zich de vraag op hoe lang het nog duurt voordat een Duitse wolf zich permanent vestigt in Noord-Nederland. Biologen wijzen er op dat het voor wolven goed toeven is in natuurgebieden als het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen.

Cameraval filmt wolf in Midden-Drenthe

Wanneer een cameraval van Staatsbosbeheer in mei 2018 herhaaldelijk beelden vastlegt van een wolf in de natuur van Midden-Drenthe, ontstaat het sterke vermoeden dat dit een immigrant is zich die zich blijvend heeft gevestigd in ons land.

Staatsbosbeheer heeft inmiddels meerderde camera's geplaatst die dit vermoeden moeten bevestigen.

Faunafonds vergoedt gedode schapen

Wanneer een wolf een schaap doodt kan de eigenaar de schade claimen bij het Faunafonds. Tussen maart 2015 en eind mei 2018 heeft dit fonds 41 claims uit Groningen, Friesland en Drenthe gehonoreerd. Eind mei waren nog 24 claims in behandeling.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.