Op fietse: Carolien Pepping pinkt geregeld een traantje weg

Dagblad van het Noorden trekt er deze zomer op uit om met bekende en minder bekende Drenten naar een van hun favoriete plekjes te fietsen. Vandaag: Carolien Pepping van De Kruimel uit Gasselte.

We zijn nog geen 400 meter onderweg als de 54-jarige Carolien Pepping het hoogste woord er al uit heeft: ,,Ik heb een primeur. We hebben het pand aan het Lutkenend in Gasselte overgenomen waar eerder restaurant Luf zat.” Ze straalt helemaal als ze het vertelt. ,,We hebben de boel vrijdag beklonken.”

Maar wat is het idee dan: komt er een Kruimel 2.0 of zo? ,,Nee”, klinkt het resoluut. Allesbehalve dat. Er is sowieso maar één De Kruimel. ,,Dit wordt heel anders. Mijn man Dries en ik gaan er wonen. Daarnaast gaan we er af en toe leuke dingetjes organiseren. Dingen die wij leuk vinden: een wijnproeverij, misschien een kookworkshop of een akoestische muziekavond. Leuk hè?”

Bestemming 't Nije Hemelriek

Pepping kiest voor ’t Nije Hemelriek, net buiten Gasselte, om naar toe te fietsen. Een plek waar ze nog best vaak komt. Om even een kopje koffie te drinken. ,,Vroeger gingen we hier altijd naartoe met onze kinderen. Lekker zwemmen. Het is hier zo relaxed en midden in het bos. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen. Het is een van de mooiste plekjes van de omgeving.” Ze kijkt even over het strand waar kinderen met hun ouders op matjes liggen. De jeugd dobbert wat in het water.

Even daarvoor kwamen we al langs het oude motel Gasselterveld aan de Bosweg. Nu is het verpauperd en verlaten, maar het is de plek waar zij en Dries elkaar hebben ontmoet. ,,Nu is het een bende, maar het wordt ook weer mooi. Ik heb daar als 15-jarige gewerkt. In de vakanties. Totdat ik 21 jaar werd. Ik ken alle kamers van binnen en van buiten hoor. Dries en ik zijn er 33 jaar geleden ook getrouwd.”

Best beoordeelde trouwlocatie van Nederland

Trouwen. Het magische woord is genoemd. Sinds 2010 is De Kruimel – tot dan vooral een bruin café en feestlocatie – dé plek om te trouwen. Vorig jaar werd de feest- en trouwlocatie uitgeroepen tot best beoordeelde trouwlocatie van Nederland (cijfer: 9,7). Zo’n 650 locaties laten Dries en Carolien ‘achter zich’. ,,Toen dat in de krant kwam, belde iedereen: van RTV Drenthe tot aan radio Veronica.” Gekkenwerk, zegt ze met een glimlach. ,,Ja, ik was wel trots.”

,,In 2010 mocht je opeens op allerlei plekken trouwen. Dries en ik zeiden direct tegen elkaar: wat leuk, dat kan dan ook wel hier bij ons in het café.” Maar nooit had Pepping gedacht dat het zo’n bizar groot succes zou worden. Kwamen er in 2010 zo’n twintig stelletjes langs, tegenwoordig is dat uitgegroeid tot zeker 125 bruiloften per jaar. ,,De maanden mei tot en met september zijn voor volgend jaar op de vrijdag en zaterdag al helemaal volgeboekt.”

Sigaren en sigaretten op tafel

Het oude bruin café is helemaal omgebouwd: er is een strandje en een mooie grote tuin, vertelt Pepping. ,,Je kunt een heerlijke festivalsfeer creëren met lampionnen, strobalen en een foodtruck. Wat hapjes erbij. We hebben een bakfiets die we gebruiken als rollende keuken en een scooter is omgebouwd tot barretje. Helemaal te gek.”

Het is hard werken, maar daar is het ondernemersduo niet vies van, zegt Pepping terwijl ze de vaart er goed inhoudt. ,,Toen wij De Kruimel kochten, was het nog een bakkerij met de oven en de toonbank er nog in. Drie dagen in de week waren we open. Dries reed ook nog op de vrachtwagen. Waarom De Kruimel? De kruimels maken het weekloon goed, zeiden wij altijd.”

 En zelf? Zou zij het net zo doen als 33 jaar geleden toen ze ‘ja’ tegen Dries zei? ,,Nee. Wel met Dries, maar ik zou het intiemer doen. Vroeger nodigde je gewoon 200 man uit. Was je alleen maar bezig met handjes schudden. Stonden er glazen met sigaren en sigaretten op tafel.”

Even lacht ze hardop. ,,Dat kan nu echt niet meer. Gelukkig maar. Dat hou ik nu ook altijd in het vizier bij mensen die bij ons willen trouwen: hoe zou ik het zelf willen? Het komt nog geregeld voor dat ik ook een traantje weg moet pinken hoor bij een bruiloft.”

Dit is de ideale situatie, vertelt ze. ,,Ik ben bezig met gelukkige momenten. Dat is trouwen. Waarom het een succes is? Omdat bijna alles mogelijk is bij ons.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.