Opa bij perenpluk: Dokter Larij uit Ruinerwold was bij mijn geboorte

De perenpluk in Ruinerwold is al heel lang een traditie met een trouwe schare fans. Zoals de familie Noorman, een Friese familie met Drentse roots.

Al vele jaren worden op de eerste zaterdag van oktober de perenbomen op de Dokter Larijweg in Ruinerwold geveild voor een goed doel en daarna door de kopers leeggeplukt. ,,We doen het vooral voor de gezelligheid”, zegt Hennie Akkerbouw uit Staphorst. Zij is aan het plukken met een groep familieleden. Ze hebben een boom gekocht voor zestien euro. De familie heeft een flinke aanhangwagen vol peren. ,,Ik werk zelf in een groentezaak. Deze peren kosten in de winkel een euro per kilo. Voor het geld hoef je het niet te doen. Het is gewoon erg leuk om dit samen te doen. De hele familie heeft straks voor de hele winter een voorraad stoofpeertjes.”

Ook voor de familie Noorman uit het Friese tweelingdorp Haskerdijken-Nieuwebrug is de perenpluk een echt familiegebeuren. Zaterdagochtend kochten de grootouders, kinderen en kleinkinderen twee perenbomen voor 34 euro. De eerste was al gauw leeggeplukt, of leeggeschud eigenlijk. Tegen half twaalf zaterdagmorgen zijn ze met nummer twee ook al bijna klaar. ,,Pas op Beppe”, roept een kleinzoon als zijn oma bijna een paar stevige peren op haar hoofd krijgt.

Opa Klaas Noorman (80) koestert bijzondere herinneringen aan Ruinerwold en aan de naamgever van de straat met de perenbomen: dokter Larij. Tot 1950 werkte Larij als huisarts in Ruinerwold en omgeving. De dokter zorgde er voor dat het oude Boerenpad een verharde weg werd. Bij de opening van de naar hem vernoemde weg werden achthonderd perenbomen aan beide kanten van de straat geplant. Op medisch gebied deed een huisarts vroeger alles, weet opa Noorman. ,,Dokter Larij was bij mijn geboorte op 16 juni 1936 in Diever. Hij heeft mijn moeder geholpen bij de bevalling.” Noorman en zijn vrouw wonen al meer dan vijftig jaar in Friesland. Hun kinderen en kleinkinderen zijn er geboren en getogen. ,,Nu komen we elk jaar met de familie naar de perenpluk in de straat van Dokter Larij. Ik geniet altijd enorm van deze dag.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.