Opa hoort celstraf eisen voor ontucht met kleinzoon (12) in Hoogeveen

De rechtbank in Assen. Foto: Archief ANP

Een 58-jarige opa wordt ervan verdacht dat hij ontucht heeft gepleegd bij zijn 12-jarige kleinzoon toen ze samen op een matras lagen. ,,Ik schrok toen ik zijn billen raakte. Dat was absoluut niet de bedoeling.”

De verdachte uit Haaksbergen gaf in de rechtbank toe dat hij de billen en het geslachtsdeel van zijn kleinzoon had aangeraakt. ,,Ook dat ging per ongeluk.” De jongen heeft dat volgens de officier van justitie totaal anders ervaren. Het incident gebeurde januari 2018 toen opa en zijn vriendin logeerden bij zijn zoon, schoondochter en kleinkinderen in Hoogeveen.

De ouders gingen die avond uit. De opa en zijn partner bleven achter met de kleinkinderen: twee jongens en een ouder meisje. Volgens de verdachte wilde zijn oudste kleinzoon graag dat hij bij hem ging slapen. ,,We hebben samen een groot matras onder zijn hoogslaper gelegd. Mijn kleinzoon had het koud. Daarom ging ik hem warm wrijven.”

‘Zo had het niet moeten zijn’

De opa verklaarde dat hij per ongeluk de billen van de jongen raakte en toen direct zijn hand heeft weggetrokken. Bij het omdraaien zou hij het geslachtsdeel van het kind hebben aangeraakt. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om het zo te laten verlopen. Zo had het niet moeten zijn.”

Volgens de officier heeft de jongen de volgende dag aan zijn oudere zus verteld wat er was gebeurd. ,,Opa kwam binnen. Hij had alleen een onderbroek aan”, vertelde hij zijn zus. ,,Opa viel bijna op het matras. De jongen dacht dat hij te veel had gedronken.” Tegen zijn zus zei hij dat opa over zijn billen wreef en een keer aan zijn piemel zat. ,,Opa vroeg of hij het lekker vond. Hij zei: ‘Nee’.”

Abnormaal gedrag

De verdachte ontkent volgens de officier niet zozeer de handelingen, wel het ontuchtig karakter. De officier noemt het moeilijk voorstelbaar dat je billen en een geslachtsdeel per ongeluk aanraakt. ,,Een kind van twaalf jaar kan het onderscheid maken tussen normaal en abnormaal gedrag. Zowel tegen zijn zus, zijn ouders en de politie heeft hij verteld dat opa hem aanraakte op een manier die niet normaal was. Hij wilde niet meer bij zijn opa slapen.”

Het contact met het gezin en de opa is op dit moment volledig verbroken. De verdachte heeft geen strafblad. Tegen de man is een celstraf van een half jaar, waarvan de helft voorwaardelijk geëist met een proeftijd van 5 jaar. De officier vindt dat de man zich moet laten behandelen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

menu