Opa uit Warffum bedreigde pleegouders van kleinkinderen in Assen met de dood (opgepakt door arrestatieteam)

Opa opgepakt door arrestatieteam. Foto: Pronews

Een 55-jarige man uit Warffum wordt ervan verdacht dat hij de pleegouders van zijn stiefkleinkinderen met de dood heeft bedreigd. De opa zou vuurwapens in huis hebben. Hij is door een arrestatieteam uit zijn woning gehaald.

De arrestatie was in 8 mei van dit jaar. Dinsdag bleek op een strafzaak in de rechtbank in Assen dat de man sindsdien vastzit. Hij is eerder veroordeeld voor bedreigingen. Na zijn vrijlating heeft de man zich niet aan de voorwaarden van die veroordeling gehouden, zoals verplichte behandeling in een kliniek.

Goede band met kleinkinderen

Volgens zijn advocaat Wilko ten Have is het misgegaan toen de Warffummer plotseling geen contact meer mocht hebben met de kinderen van zijn stiefdochter. ,,De kinderen zijn enige tijd geleden uit huis geplaatst, omdat jeugdzorg vond dat het thuis niet meer ging. Maar de opa had een omgangsregeling, omdat hij een hele goede band had met de kleinkinderen.”

Advocaat Ten Have zegt dat de man dit voorjaar op een vooraf afgesproken tijdstip contact zou hebben met de kinderen. ,,Zonder dat mijn cliënt het wist, was de omgangsregeling stopgezet. Dat kreeg hij totaal onverwacht telefonisch te horen.”’ Vervolgens zou de man een medewerker van jeugdzorg telefonisch ernstig hebben bedreigd. Die bedreigingen waren ook gericht aan de pleegouders.

‘Jullie gaan er allemaal aan’

De verdachte zou onder meer hebben gezegd: ,,Kom niet aan mijn kleinkinderen want dan word ik een gevaarlijk iemand. Als mijn kleindochter mij niet gaat bellen vandaag dan komen jullie er wel achter in Assen. Hier nog een waarschuwing. Jullie gaan er allemaal aan.”

Na deze bedreigingen is de man in zijn toenmalige woning in Warffum door een arrestatieteam opgepakt. Hij is een bekende van de politie en is eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven. De politie had aanwijzingen dat de man vuurwapens in huis had en dat het risico bestond dat hij die zou gaan gebruiken.

Gaspistool met munitie

Er zouden twee vuurwapens zijn gevonden. Maar op de zitting dinsdag kwam alleen de vondst van een gaspistool met munitie aan de orde.

De strafzaak is nog niet inhoudelijk behandeld. De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. De rapportages kreeg de advocaat pas een dag voor de zitting, waardoor de raadsman geen tijd had om het goed te bestuderen. Wanneer de zaak wel wordt behandeld, is nog niet bekend.

menu