Opa zonder strafblad veroordeeld voor illegale wietteelt in Buinen

Een 68-jarige man uit Buinen is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor illegale hennepteelt in een schuur bij zijn huurwoning.

Ook moet de man bijna 11.000 euro terugbetalen aan de Staat. Hij zou volgens de rechtbank een kleine 15.000 euro hebben verdiend met zijn geoogste wiet. Dat is fors minder dan het Openbaar Ministerie had berekend. De officier eiste twee weken geleden nog een terugbetaling van 50.000 euro aan crimineel verdiend geld. Waar het verschil in zit, is dinsdag niet uitgelegd door de rechtbank.

Contant geld onder matras

De politie vond in het huis van de inwoner van Buinen 4000 euro aan contant geld onder een matras. De rechtbank heeft bepaald dat hij dat niet terugkrijgt. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor via een anoniem briefje. Op 14 december vorig jaar kwamen agenten bij hem thuis. In een schuur naast zijn woning werden ruim 700 wietplanten gevonden.

Wietteelt als aanvulling op karig pensioen

De man, die geen strafblad had, heeft op de zitting verklaard dat hij wiet was gaan telen als aanvulling op zijn karige pensioen. Er was hem, zo verklaarde de Buiner, al vaak gevraagd of hij hennep wilde kweken. Uiteindelijk ging hij overstag, omdat het hem een makkelijke manier leek om geld te verdienen. Achteraf heeft het de man alleen maar geld gekost en ellende opgeleverd. Zo werd zijn huis na de vondst van softdrugs drie maanden gesloten en moest hij op zoek naar vervangende woonruimte.

Criminaliteit

De rechtbank rekent het de 68-jarige man aan dat hij door de hennepteelt heeft bijgedragen aan de illegale handel in softdrugs en de daarmee gepaard gaande criminaliteit. De verdachte heeft ook illegaal elektriciteit afgetapt. Daarmee maakt hij zich volgens de rechtbank schuldig aan diefstal. Bovendien is er volgens de rechtbank risico op brand als geknoeid wordt met elektriciteit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.