Openbaar Ministerie vervolgt PVV-raadslid Emmen Kuilder wegens stalking raadslid in Almelo (Kuilder ontkent plegen strafbaar feit)

Tom Kuilder. Foto: Gemeente Emmen

PVV-raadslid Tom Kuilder uit Emmen wordt strafrechtelijk vervolgd wegens stalking van het Almelose gemeenteraadslid Patricia Pol. Hij moet zich op 2 maart verantwoorden voor de politierechter. Kuilder (38) ontkent stellig wat hem ten laste wordt gelegd.

Kuilder en Pol, zelf oud-PVV’er, zouden enkele maanden een relatie met elkaar hebben gehad. Kuilder wordt ervan verdacht Pol langere tijd te hebben belaagd en lastig gevallen.

Advocaat Kuilder: Verhaal met twee kanten

Wilke Koopmans, advocaat van Kuilder, zegt dat haar cliënt de aantijgingen ontkent. ,,Het is duidelijk een verhaal met twee kanten. Er lag een voorstel van het Openbaar Ministerie om de zaak buiten de rechter af te handelen. Daar voelt mijn cliënt niets voor. In zijn ogen heeft hij niets strafbaars gedaan en daarom is hij ook niet van plan een strafvoorstel te accepteren. Dan liever een openbare rechtszitting waarbij alles op tafel komt, hoewel hij natuurlijk ook niet op dit soort publiciteit zit te wachten.’’

Koopmans zegt dat Kuilder en Pol langere tijd een serieuze affectieve relatie hadden en dat beide raadsleden over en weer een behoorlijke hoeveelheid berichten naar elkaar toesturen. ,,Daar gaat het in deze kwestie ook om, het versturen van berichten. Niet om een fysieke confrontatie of zoiets.’’ Over de inhoud en de strekking van de berichten, laat de advocaat zich nog niet uit. ,,Dat komt in de rechtszitting wel aan de orde.’’

Ku ilder, bijzondere politieke loopbaan in Emmen

Kuilder zit sinds het voorjaar van 2018 in de Emmer gemeenteraad en kende in politiek opzicht opzienbarende tijden. Hij werd eind 2018 vanwege solistisch en impulsief gedrag uit zijn eigen PVV-fractie gezet. De voormalig lijsttrekker ging alleen verder onder de naam Voor Emmen Voor Nederland (VEVN).

In januari dit jaar zette de PVV de deur voor Kuilder weer open en werd de Emmenaar opnieuw PVV-raadslid. Het fractievoorzitterschap kreeg hij niet terug. Die functie werd sinds het vertrek van Kuilder vervuld door Edwin Rixtum, die nog altijd in Emmen de PVV-voorman is. De partij heeft in Emmen drie zetels.

Patricia Pol blij met vervolging Kuilder: ‘Het werd steeds indringender en onplezieriger’

Het Almelose raadslid Patricia Pol (42) laat weten dat zij heel blij is met de vervolging van Kuilder, maar dat dit ‘uiteraard ook veel emoties oproept’. ,,Als je een relatie hebt, is het normaal dat je elkaar berichten stuurt. Maar hij ging ermee door, ook toen onze relatie was beëindigd en ik meermaals dringend had verzocht om mij met rust te laten. Hij wilde het contact blijkbaar hoe dan ook in stand houden. Het werd steeds indringender en onplezieriger. Zelfs toen ik hem erop wees dat ik aangifte ging doen als hij ermee doorging, stopte het niet.’’

Het stalken gebeurde volgens Pol in de periode van oktober 2019 tot het voorjaar van 2020. Ze leerden elkaar kennen toen landelijk PVV-leider Geert Wilders een bezoek bracht aan Emmen. Pol vertrok overigens net als Kuilder in 2018 bij de PVV, maar zij keerde niet bij die partij terug. Zij vormt tegenwoordig in de Overijsselse gemeente de eenmansfractie Forum voor Rechts. ,,Tom lijkt geen ‘nee’ te kunnen accepteren. Hopelijk leert hij van deze hele zaak dat je zo niet met andere mensen om mag gaan’’, zegt Pol.

Tweede keer Emmer PVV-raadslid voor de rechter

Het wordt nu de tweede keer dat een Emmer PVV-raadslid zich voor de rechter moet verantwoorden. In juli 2019 werd toenmalig PVV-raadslid Martijn Storm veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur voor het doen van een valse aangifte. Hij verklaarde eerder te zijn bedreigd.

Storm tekende geen beroep aan tegen de veroordeling, waardoor deze straf definitief werd. Hij verscheen niet meer in de raad en stopte eind dat jaar als raadslid.

Kuilder kan gewoon aanblijven als raadslid

Kuilder kan gewoon aanblijven als raadslid, ook al wordt hij veroordeeld voor stalking. De Emmer PVV-voorman Edwin Rixtum is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe