Openbare basisscholen in 2018 allemaal ‘alles-in-1’

Op 1 januari 2018 moeten alle openbare basisscholen in Assen klaar zijn om te starten als alles-in-1-school. Daarmee gaat de verandering sneller dan vooraf gedacht.

Plateau Openbaar Onderwijs Assen startte al op verschillende basisscholen met de alles-in-1-school. Hierbij zitten de voor-, tussen-, en naschoolse opvang op dezelfde plek zodat ouders en kinderen met één locatie en team te maken hebben. ,,De Heksenketel is al erg ver. Daar kruipen baby’s rond op school’’, zegt stichting-directeur Paul Moltmaker. ,,We merken dat het werkt. De doorgaande leerlijn die we zo graag willen zien, werkt daar erg goed omdat er overleg is tussen verschillende disciplines.’’

De datum van 1 januari 2018 is een stip op de horizon. De komende jaren veranderen de scholen van Plateau telkens een beetje.

Zo moet na de zomer het na-schoolse aanbod meer vorm krijgen. ,,We willen weten waar behoefte aan is’’, zegt Moltmaker. Nu wordt de naschoolse opvang nog per wijk geregeld. Straks moet dat per school. ,,Daardoor kun je beter aan de slag met talentontwikkeling omdat je het onderwijs kunt betrekken.’’ Als voorbeeld noemt Moltmaker muziekeducatie. Op school volgen de kinderen een muziekproject, na schooltijd geeft dezelfde muziekdocent les in instrumenten.

Op de scholen die al gestart zijn als alles-in-1-school zijn de eerste resultaten positief. Peuters en kleuters stappen gemakkelijker over naar het basisonderwijs omdat ze de school al kennen. Daarbij zijn de scholen flexibeler. Als een kind klaar is voor de basisschool schuift hij of zij gemakkelijker door. Of doet juist nog even een dutje bij de kleuters.

Plateau praat binnenkort met de gemeente over geld. Zo moeten alle geldpotten op een hoop. Moltmaker komt er steeds meer achter dat hij aan het pionieren is. ,,Ik zocht in het land naar voorbeelden, maar die blijken er nog niet zoveel te zijn.’’ In plaats daarvan wordt hij uitgenodigd op congressen om over de nieuwe aanpak te praten. ,,Door de krimp moeten wij in het Noorden iets met leeggekomen ruimtes in scholen. Alles-in-1-scholen zijn daar bij uitstek geschikt voor.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.