Opening nieuw ziekenhuis Hardenberg uitgesteld door corona; in Coevorden komt herstelafdeling

Bestuurder Wouter van der Kam in het atrium van het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg. Foto: Gerrit Boer

De opening van het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg, waar ook veel mensen uit Coevorden en omgeving gebruik van maken, is uitgesteld vanwege de coronacrisis.

De verhuizing van het oude naar het nieuwe ziekenhuis zou met Pinksteren zijn, maar de ingebruikname is met vier tot zes maanden uitgesteld.

De aangescherpte maatregelen van de overheid liggen deels ten grondslag aan het uitstel van opening van het Saxenburgh Medisch Centrum, zegt bestuursvoorzitter Wouter van der Kam van Saxenburgh.

Levering apparatuur stagneert

,,We mogen daardoor tot 1 juni niet met meer dan drie personen bij elkaar zijn. Dit maakt het voor ons onmogelijk om scholing van medewerkers en de installatie van apparatuur te organiseren. Daardoor kunnen we het nieuwe ziekenhuis niet verantwoord in gebruik nemen. Bovendien stagneert de levering van apparatuur door het coronavirus.’’

Voorbereidingen gaan wel door

De voorbereidingen op de ingebruikname van het Saxenburgh Medisch Centrum gaan in tussentijd wel door. De planningen worden echter aangepast.

Van der Kam: ,,Wij zullen daarnaast de komende tijd alle medewerkers hard nodig hebben om te kunnen voldoen aan de extra zorgvraag die naar verwachting op ons afkomt, vanwege de coronacrisis. Hoewel op dit moment het ziekteverzuim onder onze medewerkers gelukkig nog niet tot ernstige knelpunten leidt, is ook dat een factor waarmee wij de komende tijd rekening moeten houden. Dit alles heeft geleid tot dit ingrijpende besluit van uitstel. Het was een moeilijk besluit, maar wij konden niet anders.”

Corona-arm ziekenhuis

Het huidige ziekenhuis (Röpcke-Zweers) is vandaag aangewezen als ‘corona-arm’ ziekenhuis. Dat wil zeggen dat het ziekenhuis alleen coronapatiënten opneemt die niet zeer intensieve zorg nodig hebben.Tegelijkertijd krijgt het ziekenhuis een centrumfunctie voor urgente zorg anders dan corona. ,,Denk daarbij aan alle behandelingen die door moeten gaan, zoals bij kanker.’’

In Coevorden herstelafdeling coronapatiënten

Saxenburgh gaat verder in Coevorden en Hardenberg patiënten opnemen die herstellen van corona. ,,In Coevorden gebeurt dat op de locatie Aleida Kramer. Het betreft gesloten afdelingen, waar mensen niet in- en uit kunnen lopen. Zowel in Coevorden als Hardenberg gaat het om twee keer tien bedden. Maar dat aantal valt uit te breiden, afhankelijk van de vraag.’’

Het aandeel Drentse patiënten in het huidige ziekenhuis in Hardenberg is de afgelopen jaren gestegen tot een kwart. ,,Drenthe wordt voor ons steeds belangrijker. En de groei is er nog niet uit’’, zegt Van der Kam.

menu