Het kabinet wil waarschijnlijk per 21 april de terrassen en winkels heropenen, als de omstandigheden het toelaten. Voor winkels goed nieuws, maar Drentse horecaondernemers twijfelen of ze het hiermee gaan redden.

Jan Braam, eigenaar van de horecabedrijven De Witte Olifant in Klazienaveen en Schoonebeek, zegt dat de heropening van alleen de terrassen hem weinig vooruit helpt. „In de zomerperiode is dat een iets ander verhaal, maar niet in deze tijd. Het is nu nog vaak te koud om op een terras te zitten, dus hier kan ik geen fatsoenlijke bedrijfsvoering op zetten.”

‘Meer perspectief nodig’

Dat het voorjaar een wisselvallig weerbeeld kan laten zien, is de afgelopen dagen wel duidelijk geworden. „Wat moet ik doen als het opeens begint te regenen?”, vraagt Braam zich af. „Mogen mijn klanten dan wel naar binnen? En mogen ze überhaupt gebruikmaken van de toiletten? Als ze mij echt blij willen maken, moeten ze me meer perspectief bieden. En nog een goede raad voor Den Haag: zet heel veel vaart achter die vaccinaties.’‘

Sandra de Vrede van grand café en restaurant Liff in Assen, noemt het nieuws ‘spannend’. „Alle kleine beetjes helpen voor ons, wij zijn er klaar voor. Maar het liefst zouden we helemaal open gaan, het terras zorgt in ons geval maar voor een klein deel van de omzet.”

Ook De Vrede wijst naar het weer als mogelijk storende factor. „We gaan sowieso open, maar of het financieel gezien zin heeft om eind april alleen het terras open te gooien, weet ik nog niet. Sommige collega’s hebben afgezette serres en parasols, die zullen er meer aan hebben dan wij. Wij hebben ook wel een luifel en parasols, maar grote investeringen in windschermen en grote luifels durfden wij niet te doen.”

De Vrede hoopt vooral dat de openstelling, als deze doorgaat, definitief is. ,,De druk is hoog natuurlijk, maar het moet een weloverwogen besluit zijn. Als we na de opening wéér dicht moeten, zou dat funest zijn.”

Spontaniteit

Onder Drentse winkeliers heerst meer vreugde over de beslissing uit Den Haag. „Dit had al veel eerder gemoeten”, zegt Corné Derksen van kledingzaak Derksen & Derksen in Emmen. „We moeten zoveel mogelijk terug naar normaal en dat betekent een streep door vooraf reserveren voor het bezoek aan de winkel. De spontaniteit moet terugkomen, dat is heel goed voor het winkelklimaat.”

Derksen heeft in Emmen een zaak van 1.300 vierkante meter. Hij mag nu maximaal 50 mensen tegelijkertijd ontvangen. Blijft dit zo, dan kan hij daarmee uit de voeten. Dat geldt ook voor Jitse Snoeijing van modezaak Van Uffelen in Assen.

„Als we over twee weken daadwerkelijk open mogen, is dat voor ons groot feest. Het op afspraak winkelen gaat heel goed, maar het zou fijn zijn als mensen spontaan weer langs kunnen komen.”

‘Kunnen straks weer een mooie omzet draaien’

Met de huidige regels is Snoeijing eigenlijk al best tevreden, zeker omdat de horeca nog helemaal dicht zit. „Maar wij zijn een grote winkel, dan heb je wel een beetje aanloop nodig. Als die terugkomt, kunnen wij een mooie omzet draaien. En veilig, omdat we inmiddels helemaal aangepast en ingespeeld zijn op de situatie. Het enige dat verandert is de stemming, die wordt er zo een stuk beter op.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe