Het is mistig en zes graden. Toch wil openlucht zwembad De Leemdobben in Vries maandag open. ,,Zwemmen is voor veel mensen een fijne vorm van bewegen. En het is gezond.”

,,Het water is 17 graden. Ik heb nog 3 graden nodig, dan kunnen we los”, zegt Roelof Rutgers, manager van stichting Zwembaden Gemeente Tynaarlo. Het weer zit hem dinsdagmorgen niet mee. Het is mistig, maar vanmiddag breekt de zon door.

Rutgers en zijn mensen zijn druk bezig zwembad De Leemdobben in Vries klaar te maken voor een onverwacht vroege opening. ,,We zijn het eerste openluchtbad in het Noorden dat open gaat, al begreep ik dat ze in Vollenhove ook bezig zijn.”

Zonnecollectoren

Voorgaande jaren opende het bad in Vries in de meivakantie de deuren, maar dit jaar kan het veel eerder. ,,We verwarmen het water van De Leemdobben niet meer met gas, maar met warmtepompen en zonnecollectoren. Daarin zijn we uniek in Nederland. Dus hoe meer zonneschijn, hoe sneller het water opwarmt.”

Dat zette het zwembadbestuur aan het denken. Kunnen we niet eerder open om mensen in deze coronatijd de kans te geven buiten actief te zijn? Rutgers: ,,Het Mirandabad in Amsterdam is niet dicht geweest, alleen toen het vorige maand zo hard vroor. Ik heb bij de manager in de klas gezeten en heb hem gebeld. Het is daar megadruk. Elke dag zijn er 400 zwemmers.”

Zestien zwemmers in blokken van 45 minuten

Die kunnen niet allemaal tegelijk in het openluchtbad. De coronaregels worden gehandhaafd en dat betekent dat er in tijdsblokken met een maximaal aantal zwemmers gezwommen kan worden. Dat mag ook in Vries, zo bleek na overleg met de gemeente Tynaarlo en de Veiligheidsregio Drenthe.

In De Leemdobben kan vanaf maandag in blokken van drie kwartier gezwommen worden met zestien personen tegelijk. ,,Alleen het 25 meterbad gaat open en alleen voor baantjeszwemmers. Zwemclubs kunnen nog niet bij ons terecht. We hebben twee banen uitgezet, je zwemt in een rechthoek”, aldus Roelof Rutgers. ,,De kleedruimten zijn beperkt open, maar de douches zijn gesloten.”

Reserveren via de website van het zwembad is verplicht. ,,Vanaf komend weekeinde kun je reserveren en betalen.” Drie kwartier zwemmen kost 5 euro.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe