Openluchtconcert in asielopvang

Het mooie weer lokte muziekvereniging De Vooruitgang uit Norg maandagavond naar buiten voor een concert in het asielzoekerscentrum in Veenhuizen.

Het optreden zou plaatshebben in het restaurant van de opvang in de voormalige gevangenis Groot Bankenbosch. Maar de zon scheen lekker en zo sleepten de muzikanten uit Norg en vluchtelingen samen de instrumenten en stoelen naar buiten voor een openluchtconcert. De bladmuziek werd op de standaard vastgeklemd met een wasknijper om te voorkomen dat het notenblad wegwaaide.

'Mijn ouders leven niet meer'

Dirigent Wilma Nabring van de harmonie sprak de vluchtelingen in het Engels toe en vroeg ze mee te klappen op het refrein van All about that base. Dat ging aardig en daarmee was de toon gezet. Yesterday van The Beatles, Surf City van Jan & Dean, ze kwamen allemaal langs.

Zo’n vijftig vluchtelingen, vooral kinderen, sloegen het concert gaande. De hoempapamuziek van De Vooruitgang kenden de meesten niet. ,,Een keer gezien op de tv”, zegt een 18-jarige jongen uit Eritrea. Hij zegt gevlucht te zijn omdat hij het leger in moest. ,,Mijn ouders leven niet meer.” Hij vertelt via Ethiopië naar ons land te zijn gekomen.

In Veenhuizen verblijven momenteel zo’n honderd vluchtelingen. De meesten zijn zogeheten nareizigers, vrouwen en kinderen die hier met hun man en vader herenigd worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.