Opgepakt als verdachte van 'windmolenterreur' maar nooit meer iets gehoord van de politie

Onderzoek van de politie bij de watertoren aan de Winschoterweg in Oude Pekela. Foto: DvhN

Een 50-jarige drukker uit Nieuw-Buinen wil graag dat de politie en het Openbaar Ministerie klip en klaar zeggen dat hij onschuldig is. De man zat in juni drie dagen vast, nadat hij was opgepakt op verdenking van het vervaardigen van dreigbrieven die naar ondernemers rond windmolenparken in Drenthe en Groningen zijn gestuurd.

De Nieuw-Buiner is op dezelfde dag opgepakt als Jan Nieboer (61) van Platform Storm uit Tweede Exloërmond en Jan H. (58) uit Meeden. Nieboer heeft zes weken in de gevangenis gezeten en H., voormalig woordvoerder van Storm Meeden, zit nog steeds in voorarrest.

Verzoek om vrijlating

Hij wordt naast van het sturen van dreigbrieven ook verdacht van het dumpen van asbest op drie locaties in de provincie Groningen. Zijn advocaat Evert Kuiters gaat donderdagmiddag op een pro forma-zitting in de rechtbank in Assen verzoeken om H. vrij te laten.

De 50-jarige man uit Nieuw-Buinen, die een drukkerij heeft in Stadskanaal, heeft van het begin af aan gezegd dat hij onschuldig is. Nadat de man half juni na drie dagen cel en urenlange verhoren werd vrijgelaten heeft hij naar eigen zeggen niets meer gehoord van politie of het Openbaar Ministerie (OM). ,,Ik heb een paar keer gevraagd of ze duidelijk konden maken dat ik onschuldig ben of in elk geval kunnen vertellen wat er gaat gebeuren. Maar het blijft stil.”

Onduidelijk of vrouw uit Emmen nog verdachte is

Ook voor een 65-jarige vrouw uit Emmen is niet duidelijk of zij nog steeds verdacht wordt van het schrijven en versturen van dreigbrieven aan ondernemers ambtenaren en politici die betrokken zijn bij de bouw van twee windmolenparken. Zij laat via Jan Nieboer weten een aantal weken geleden een brief te hebben gekregen met het verzoek om nog een verklaring af te leggen.

De Emmense vindt dat zij afschuwelijk behandeld is door de politie. Zij heeft niet gereageerd op het verzoek om nog een verklaring af te leggen. Sindsdien heeft de vrouw niets meer gehoord. De vrouw werd in juli in alle vroegte uit haar huis gehaald en een dag lang verhoord door politie. Daarna mocht zij naar huis.

Liveblog op dvhn.nl

Van Jan Nieboer staat wel vast dat hij nog steeds verdachte is van het versturen van dreigbrieven. Hij staat eind januari samen met H. op een regiezitting bij de rechtbank. De advocaten van Nieboer en H. mogen dan onderzoekswensen indienen. Op de zitting van donderdagmiddag zal het vooral gaan over het voorarrest van H. Hij zit een half jaar vast. Zijn advocaat Kuiters vindt dat hij moet worden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wil voor de zitting niet reageren. De zaak is vanaf 13.30 te volgen via een liveblog op dvhn.nl

menu