Opgespoorde veroordeelde verkrachter Drents meisje nog op vrije voeten

De verkrachter van een destijds 14-jarige Drents meisje, de 63-jarige Herbert R., is opgespoord. De man, waarover de rechter heeft besloten dat hij terug moet naar de gevangenis, is nog niet gearresteerd.

Dat zegt woordvoerster Thea Tjeerdema van het Openbaar Ministerie. ,,Hij is getraceerd, maar we kunnen hem niet aanhouden.” Waarom dat niet kan en of de man mogelijk in het buitenland zit, wil zij niet zeggen. In september heeft de rechtbank bepaald dat de veroordeelde verkrachter terug moet naar de gevangenis.

R. verdween 30 juli spoorloos uit een instelling voor begeleid wonen. De Duitser moest daar verplicht naartoe na zijn voorwaardelijke vrijlating. De man is veroordeeld voor de verkrachting en ontvoering van een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond in oktober 2007. Hij kreeg 11,5 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Terug naar de gevangenis

Na het uitzitten van tweederde van zijn straf kwam R. onder voorwaarden vrij. Deze zomer moest hij verplicht naar een instelling voor begeleid wonen. R. meldde zich 25 juli in de instelling in Enschede. Vijf dagen later was hij verdwenen. Daarmee heeft hij de voorwaarden voor zijn vrijlating overtreden. Om die reden wil het Openbaar Ministerie (OM) dat hij een jaar teruggaat naar de gevangenis. De rechtbank heeft bepaald dat hij inderdaad terug de cel in moet.

De veroordeelde verkrachter moest libidoverlagende medicijnen slikken om seksuele lustgevoelens te remmen. Doordat R. spoorloos was, is oncontroleerbaar of hij die medicatie neemt. Volgens Tjeerdema ziet het OM nu aanleiding om de rechtbank te verzoeken om R. zijn gehele straf uit te laten zitten. Wat daar de reden van is, wil zij nog niet zeggen. Donderdag is er een zitting bij de rechtbank. Pas dan geeft het OM een toelichting.

Achtervolging

R. werd op 4 oktober 2007 in Exloo opgepakt voor verkrachting en ontvoering van een scholiere. Hij trok die dag het meisje van haar fiets. De man duwde haar in zijn auto en verkrachtte haar op een stil plekje in Musselkanaal. Daarna bracht hij het meisje terug naar de plek waar haar fiets stond. Een getuige had de politie al gealarmeerd.

Na een heftige achtervolging zag de politie kans om de auto van R. klem te rijden. Volgens de rechters heeft R. het meisje haar kinderjaren ontnomen en zijn het slachtoffer en haar ouders door zijn toedoen voor het leven getekend. De man bleek in Duitsland eerder veroordeeld voor zedenmisdrijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.