Opluchting bij sloop Prins Bernardhoeve Zuidlaren; dinsdag opnieuw brand

Het is nu echt gedaan met de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde is begonnen met de sloop van het complex.

Triest einde

Het is het trieste einde van wat eens de trots van Zuidlaren was. In april was al duidelijk geworden dat er geen toekomst meer was voor het voormalige beurscomplex en kondigde de eigenaar, vastgoedontwikkelaar Leyten in Rotterdam, de sloop aan.

In de nacht van maandag op dinsdag was er nog brand in het complex. Jongeren hebben er een paar banken in brand gestoken, waarna de brandweer moest uitrukken. Dinsdagavond was het wederom raak. Na een brandmelding trof de toegesnelde brandweer een hoopje smeulende resten, dat met een emmer water geblust kon worden.

Overgedragen

Dinsdag gingen de slopers van Boverhoff aan de slag. Ze zijn niet vanwege de brandstichting begonnen, zegt een van hen. De jongeren kwamen vaak samen in het lege gebouw, maar hun is gezegd dat dit niet meer mocht. Het complex is overgedragen aan Boverhoff, dat nu verantwoordelijk is voor een goed en veilig verloop van de sloop. Sommige jongeren waren kennelijk kwaad dat ze van hun hangplek waren beroofd.

Het verdwijnen van de Bernhardhoeve heeft pijn gedaan, toch is het goed dat het complex nu tegen de vlakte gaat, zegt Inge van der Broek van de Zuidlaarder Ondernemers Vereniging. ,,Het complex stond leeg, het verloederde, er hingen jongeren rond. Binnen was al veel vernield, daardoor werd het er niet veiliger op.’’ Uitgangspunt is dat alles over een week of drie verdwenen is. Er zijn hekken geplaatst en meer bordjes met ‘Verboden toegang’.

Toekomst onbekend

Wat er straks op het immens grote terrein gaat gebeuren, is onbekend. De grond blijft eigendom van Leyten. De gemeente Tynaarlo is al enige tijd in onderhandeling met Leyten over de voorkant van het gebied, waar eerder al een deel van de Prins Bernhardhoeve is gesloopt. Er zijn plannen er woningen en een supermarkt te vestigen, maar de onderhandelingen zitten in het slop.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.