Opnieuw levenslang geëist voor drievoudige moord tegen broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen

,,Als iemand levenslang verdient dan ben ik het wel”, dat heeft Admilson R. uit Hoogeveen gezegd na de reconstructie van de moord op Berend Smit in een bos bij Dwingeloo. De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie vindt dat ook zijn jongere broer Marcos levenslang moet krijgen.

Het OM heeft donderdag in hoger beroep opnieuw levenslang geëist tegen de broers Marcos (32) en Admilson R. (33) voor een drievoudige moord in Drenthe.

Ze hebben volgens de advocaat-generaal in 2012 de 55-jarige Berend Smit doodgeschoten en beroofd in een bos bij Dwingeloo. ,,Het ging niet uitsluitend om beroving. Daarvoor is er te vaak gericht geschoten door een geoefend schutter.”

Gericht op het hart

De schutter is de ex-militair Admilson R. De advocaat-generaal zei dat hij bij de politie heeft verklaard dat hij richtte op het hart van het slachtoffer. Hij zei ook: ,,Een headshot lukte niet jongen.”

Het OM stelt dat sprake was van een vooropgezet plan. ,,De jongste broer is medeschuldig aan de moord.” De ex-militair gebruikte voor de roofmoord een vuurwapen en munitie, deze had hij gestolen van de kazerne in Havelte toen hij nog in dienst was bij defensie.

In juli 2013 werd het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) door de twee broers in hun woning in Exloo overvallen en door verwurging om het leven gebracht.

Geen juridische belemmeringen voor levenslang

De rechtbank veroordeelde de mannen tot dertig jaar gevangenisstraf, Admilson kreeg ook tbs. De rechtbank ging niet over tot levenslange straf, omdat deze straf in Nederland „geen perspectief op vrijlating” heeft. Het Openbaar Ministerie kan niet leven met deze conclusie.

De staatssecretaris heeft de uitvoering van levenslang op een aantal punten gewijzigd. De recente regeling van herbeoordeling en toetsing in het geval een levenslange gevangenisstraf is opgelegd, voldoet aan de eisen van de EVRM (Europees Verdrag van de Rechten van de Mens), omdat bij de toepassing van de regeling de burgerlijke en penitentiaire rechter een belangrijke rol hebben. Daarom blijft oplegging van levenslang in Nederland mogelijk. Dat oordeelt de Hoge Raad.

De toenmalige staatssecretaris van Justitie heeft de uitvoering van levenslang ondertussen op een aantal punten gewijzigd. De recente regeling van herbeoordeling en toetsing voldoet volgens de Hoge Raad aan de eisen van de EVRM (Europees Verdrag van de Rechten van de Mens). De advocaat-generaal van het OM: ,,Ik zie geen juridische belemmeringen om een levenslange gevangenisstraf op te leggen."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.