Opnieuw pand gemeente Emmen verkocht: nu ‘t Porkenhoes

Opnieuw wordt een voormalig onderkomen van de gemeente Emmen verbouwd tot woongebouw. Dit keer gaat het om ‘t Porkenhoes in Schoonebeek.

Projectontwikkelaar Hans Peter uit Barger-Oosterveld heeft het al jarenlang leegstaande onderkomen aan de Kooikerlaan gekocht van de gemeente en gaat er twee moderne bungalows van maken. De contouren van de voormalige kinderopvang blijven hierbij intact. Voordat Peter in het oliedorp aan de slag kan, dient eerst nog het bestemmingsplan te worden aangepast.

De bungalows staan straks elk op een kavel van zo’n 1000 vierkante meter, aldus Peter. De ontwikkelaar bevestigt ook grote interesse te hebben in de voormalige Nicolaasschool die vlakbij ‘t Porkenhoes staat. Dit pand staat sinds de zomer van 2016 leeg. Toen hield de enige rooms-katholieke basisschool in het dorp na 57 jaar op te bestaan.

De Peel, Oranjedorp, Emmer-Compascuum en Angelslo

De verbouw van een voormalige school tot woongebouw is niet uniek in Emmen. Dit gebeurde eerder onder meer in De Peel, gelegen tussen Erica en Schoonebeek. De gemeente verkocht in 2013 het voormalige gebouw van basisschool De Peel aan een echtpaar uit Klazienaveen. Het stel ging er wonen. In november vorig jaar werd bekend dat een stel uit Oranjedorp de leegstaande Meester Halmaschool in dit dorp had gekocht. Het pand wordt aangepast tot woonhuis.

In Emmer-Compascuum is Adriaan Overklift Vaupel Kleijn sinds kort bezig om van het voormalige schoolgebouw De Bente een aantrekkelijke woning te maken. Niet alle woongebouwen lenen zich voor een dergelijke herbestemming. In februari dit jaar ging in de Emmer wijk Angelslo het voormalige pand van basisschool Vijverkroost tegen de vlakte.

Veenoord, Barger-Compascuum en Weiteveen

Dit lot wacht ook het voormalige schoolgebouw De Werkhorst in Veenoord. Het wachten is op het moment dat Kindcentrum Duimelot een ander onderkomen heeft gevonden en De Werkhorst voorgoed kan verlaten. De Werkhorst was de enige school van Veenoord.

Op dit moment heeft de gemeente Emmen nog drie voormalige schoolgebouwen in de verkoop. Het gaat om de al genoemde Nicolaasschool in Schoonebeek, het voormalige onderkomen van De Hille in Barger-Compascuum en het voormalige pand van De Kienstobbe in Weiteveen. Eerder maakte wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) bekend dat wat hem betreft te praten viel over de bouw van enkele woningen op de plek van de in 2014 gesloten basisschool De Kienstobbe

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.