Opnieuw veel steun bij stempelen broers Isaacs

Voor de tweede dinsdag op rij verzamelden zich vanochtend vroeg zestig mensen bij het politiebureau aan de Balkengracht in Assen om de broers Prosper en Darlington Isaacs bij te staan. Iedere week moeten de broers, die al vijftien jaar wachten op een verblijfsvergunning, zich melden. Iedere week lopen ze het risico uitgezet te worden.

,,Het aantal mensen was ongeveer hetzelfde als vorige week, maar de helft was nieuw”, zegt PvdA-raadslid Luc Rengers, die de broers al jaren bijstaat. ,,Uit Utrecht was zelfs iemand met de eerste trein naar Assen gekomen. En een mevrouw uit Rotterdam wil de broers een dagje uit naar keuze aanbieden. Je merkt dat het leeft. We gaan iedere dinsdag door, hopelijk groeit het aantal mensen iedere week."

Ook deze week kwamen beide broers Isaacs weer naar buiten, maar dat gebeurt niet iedere week. Prosper (26) mocht een keer niet naar huis. Hij zat een half jaar vast. Ook Darlington (29) gebeurde dat eens: hij moest zes dagen blijven.

Vorige week vond de actie voor het eerst plaats. ,,Toen werden we door de politie stug benaderd. Ik mocht niet mee het bureau in. Vandaag was dat geen probleem", aldus Rengers, die zich al vijftien jaar bezighoudt met het lot van de uit Sierra Leone afkomstige broers. Door het gezelschap dat de broers vandaag bijstond werd zelfs een protestlied gezongen, geschreven door iemand die zich het lot van de jongens aantrekt.

Rengers hoopt vooral dat er nu eindelijk iets gebeurt. Op 27 september gaat een bus met actievoerders naar Den Haag, om een petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer. ,,Ik kan me niet voorstellen dat dit misgaat", zegt Rengers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft al twee keer een verzoek van de broers afgewezen. Rengers denkt dat het nu wel gaat lukken. ,,Er is veel maatschappelijk draagvlak. Dat blijkt uit alles, je kunt er niet meer omheen. Bovendien: hoe langer het duurt, hoe inhumaner het wordt."

De broers zijn blij met de aandacht. ,,Dit geeft hoop en de steun is ontroerend", zei Darlington vorige week.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.