De 26-jarige Jorrit Smit uit Beilen vraagt op een bijzondere manier aandacht voor multiple sclerose (MS), de chronische ziekte waaraan hij lijdt. De mede-eigenaar van familiebedrijf Zonne-energie Noord-Nederland is een jaar lang te zien op een groot ledscherm langs de A28 bij Assen-Noord. Hij sponsort het reclamebord voor het MS-fonds ook zelf.

,,Ik doe het, omdat ik het MS-fonds wil helpen om de ziekte de wereld uit te krijgen”, zegt Smit. De Beilenaar weet sinds twee jaar dat hij MS heeft, een aandoening aan het zenuwstelsel. Samen met zijn twee broers en zijn ouders werkt hij in het familiebedrijf dat zijn vader in 1991 is gestart. Ze verkopen zonnepanelen. ,,Ik monteerde zonnepanelen op de daken van klanten. Ik kreeg tijdens mijn werk ondraaglijke jeuk aan mijn voeten. Het voelde alsof ik op watten liep. Niets hielp.”

Opluchting

De klachten namen toe. Zijn hele linkerkant voelde doof. De huisarts stuurde hem door naar een neuroloog. Na verschillende onderzoeken kwam eind 2018 de diagnose. ,,In eerste instantie was het een opluchting. Ik was bang dat het een tumor of andere dodelijke ziekte zou zijn. Het was gelukkig maar MS, dacht ik toen nog.”

Maar de ziekte heeft flinke gevolgen voor zijn leven. Hij is heel snel vermoeid, gebruikt remmende medicatie en kan niet meer als monteur het dak op. ,,Als ik lichamelijk zwaar werk doe, word ik nog vermoeider. Ik werk nu op het kantoor van ons bedrijf. Ik maak offertes, facturen en verhelp storingen. Wat dat betreft heb ik mazzel dat ik in een bedrijf werk met broers en mijn vader en mijn moeder. Ik krijg veel steun van mijn familie.”

Pubertijd

Ook voor zijn vrouw Karin was de diagnose MS een klap. Ze zijn al sinds de pubertijd een stel en willen graag een gezin samen. Vorig oktober is hun eerste kindje Jason geboren. ,,Ik wilde niet wachten. Ik zou volgend jaar zomaar in een rolstoel kunnen zitten. Dan zou ik niet de vader kunnen zijn die ik wil zijn.”

Zijn vrouw steunt hem door dik en dun. ,,Haar leven is ook enorm veranderd. Je hebt de ziekte eigenlijk een beetje samen. Zij houdt van lekker shoppen en op pad gaan. Maar na een werkweek heb ik het wel gehad. Dan moet ik echt bijkomen in het weekend. Ik lig dan zo de hele dag op de bank. Ik probeer wel te genieten van het leven met mijn vrouw en mijn zoontje. Want het kan zo allemaal anders zijn. Ik ben vooral bang dat ik afhankelijk word en niet meer zelfstandig kan lopen.”

Uitgebannen

Smit hoopt dat met wetenschappelijk onderzoek meer kan worden gedaan voor patiënten zoals hij en het liefst dat er een methode wordt gevonden waarmee MS helemaal wordt uitgebannen. Met de ledreclame langs de snelweg wil de Beilenaar daar aan bijdragen. ,,Ons bedrijf maakt ook reclame op zo’n ledscherm. Ik vroeg aan de medewerker van het reclamebedrijf of ze ook goede doelen doen. Dat deden ze. Zo is het ontstaan.”

Om de zes seconden komt er een andere reclame op het ledscherm bij de A28. In 24 uur tijd komt de afbeelding van Jorrit Smit ongeveer 1400 keer voorbij. ‘MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen, steun het MS-fonds’, staat op het ledscherm met zijn foto. ,,Het MS-fonds noemt mij een ambassadeur. Dat vind ik een beetje overdreven. Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind. Meer is het niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe