Opvolger Bijl moet wel zes jaar in Emmen willen blijven

De installatie van de nieuwe burgemeester van de gemeente Emmen is in maart 2017. Dit verwacht commissaris van de koning Jacques Tichelaar.

Hij was donderdagavond in Emmen om daar in de openbaarheid met de raadsleden te praten over de zogeheten profielschets. Dit is normaal gesproken een opsomming van kwaliteiten die de nieuwe burgemeester in de ogen van de gemeenteraad moet bezitten. Emmen koos, bij de zoektocht naar een opvolger van de veelgeprezen Cees Bijl, voor een andere aanpak. Een vlotte beschrijving van Emmen, met daarbij enkele kenmerken die de nieuwe burgemeester moet hebben. Het gemeentebestuur gaat ervan uit dat sollicitanten zelf wel weten wat er in een gemeente met meer dan 100.000 inwoners van een burgemeester wordt gevraagd.

In de profielschets worden enkele kwaliteiten wel expliciet genoemd, zoals het op een krachtige manier leiden van vergaderingen, het maken van de juiste afwegingen op het gebied van openbare orde en veiligheid en overtuigend optreden bij het vinden van nieuwe bedrijvigheid.

Tichelaar had meerdere vragen voor Henk Huttinga, raadslid van de ChristenUnie. Hij is voorzitter van de vertrouwenscommissie, een clubje raadsleden die met een aantal geselecteerde kandidaten in gesprek gaat en uiteindelijk advies uitbrengt wie de meest geschikte kandidaat is. Zo wilde Tichelaar weten of de opvolger van Bijl minimaal zes jaar burgemeester in Emmen moet willen blijven, de termijn waarvoor een burgemeester in eerste instantie wordt benoemd. Huttinga noemde dat gezien de uitdagingen die er liggen wel een ‘must’.

De vraag van Tichelaar of kandidaten eerder ergens anders burgemeester moeten zijn geweest, beantwoordde Huttinga ontkennend. Ook wie (nog) niet in de publieke sector heeft gewerkt, hoeft zich hierdoor niet belemmerd te voelen om te solliciteren. De advertentie komt op korte termijn in de Staatscourant en de termijn om te solliciteren sluit op 21 oktober.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.