,,Dit hebben we nog nooit meegemaakt.” Ondernemers in de omgeving van de gracht in Giethoorn waar bootjesvaarders elkaar zondagmiddag fysiek te lijf gingen, balen als een stekker van het incident. ,,We staan er weer lekker op.”

Bij de vechtpartij in Giethoorn, ook wel bekend als ‘het Venetië van Nederland’, raakte een man ernstig gewond, meldde de politie zondag. Later die avond hield ze één persoon aan. ,,Een 31-jarige inwoner van Emmer-Compascuum", aldus een woordvoerder. Meer aanhoudingen zijn (nog) niet verricht, hoewel er meerdere mensen bij betrokken zouden zijn.

Op videobeelden die al snel via sociale media werden verspreid, is te zien hoe mensen in bootjes, in het water en langs de kant elkaar te lijf gaan.

Maurizio Parrella (24) van Ristorante Fratelli aan het Binnenpad zag hoe het slachtoffer bij de keel werd gegrepen en klappen kreeg van een andere man. ,,Ons terras zat helemaal vol, het gebeurde schuin tegenover ons. Ik hoorde opeens een hoop geschreeuw, bekvechten. Op het water was er al iets gebeurd. Twee mannen hadden het met elkaar aan de stok, eentje lag er in het water. Ze waren elkaar aan het opjagen, vanaf de boten zijn ze op het land gegaan. Daar werd het slachtoffer bij de keel gepakt en hij kreeg een paar flinke klappen.’’

‘Niet aanspreekbaar’

Parrella probeert zo snel mogelijk bij de vechtersbazen te komen. ,,Ik was eigenlijk net te laat; ik zag het gebeuren, maar ik was te laat om ertussen te springen. De klappen waren al gegeven. Mijn collega en ik hebben de ambulance gebeld en het slachtoffer geholpen. Hij keek niet meer recht uit zijn ogen, was niet meer aanspreekbaar. Hij zat met familie in een bootje, zijn kinderen waren overstuur.’’

Daar is maandag niets meer van te merken; toeristen varen rustig door de grachten, wandelen over de paden in het dorp, ploffen neer voor een lunch of scoren gauw een ijsje in het pittoreske decor van het waterdorp. ,,En zo is het eigenlijk altijd", zeggen ondernemers langs het Binnenpad. ,,We hebben dit in al die jaren nog nooit meegemaakt.”

Hun naam hoeven ze niet in het artikel: ,,Dan krijgen we iedereen weer over ons heen.” Want ze hebben zich gestoord aan de opmerkingen op sociale media. ,,Dat het weer die toeristen zijn die niet kunnen varen", schampert een onderneemster. ,,Dat is niet zo. Er lag een punter met brandstofmotor, gevuld met jeugd met een hoop drank aan boord overdwars in de gracht, de hele boel ophoudend. Zo'n boot heb je niet als toerist, dat zijn inwoners geweest.”

Ze weet niet precies hoe en waarom het escaleerde, maar zij zat met de gebakken peren. ,,De zaak lag stil in al die chaos, toen politie en ambulance hier om de hoek stonden. En die arme man, volgens mij kwam ‘ie uit India, die gewond is geraakt. Die lag helemaal  out  op het pad, vreselijk gezicht. Hij was met zijn hoofd op de beschoeiing terecht gekomen. En die punter? Die voer verder. Ik geloof dat ze later zijn aangehouden.”

Dat blijkt dus één aanhouding te zijn geweest, van een man uit Emmer-Compascuum, geen inwoner van Giethoorn of Steenwijkerland dus.

‘Toeristen moeten we pamperen’

Hoe dan ook balen de ondernemers ervan. ,,Dit schrikt toeristen wellicht af, net als die jeugd bij de fietsbrug verderop die de toeristen liep te treiteren. We zijn hier voor een groot deel afhankelijk van toeristen, die moeten we niet gaan koeioneren, die moeten we pamperen. Helemaal nu we er door corona zoveel minder hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe