Oranje heeft meer vertrouwen in gemeente gekregen

Uit het derde leefbaarheidsonderzoek in Oranje blijkt dat inwoners meer vertrouwen hebben in de gemeente Midden-Drenthe. Wel is er minder rust in het dorp.

Onderzoeksbureau Intraval onderzoekt periodiek de leefbaarheid in Oranje sinds de komst van het asielzoekerscentrum in Speelstad Oranje in 2014.

Uit vorig onderzoeken bleek dat veel mensen wantrouwen koesterden jegens de gemeente, dat is nu vermindeschijnlijk omdat er een derde dienst is bij gekomen. Met de komst van een tijdelijk wifi-netwerk zijn internetproblemen ook voorbij.

Waar inwoners zich nog wel aan storen, is het gebrek aan rust in het dorp. Net als in de eerdere onderzoeken geven respondenten aan dat het druk is in Oranje, en wordt er geklaagd over lawaai. Ook is er onvrede over de media-aandacht voor het asielzoekerscentrum. Die aandacht wordt als negatief ervaren.

Beter communiceren over azc

Er heerst verder veel onduidelijkheid over de toekomst van het azc als het contract met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) voor het azc afloopt op 1 oktober 2017. Intraval raadt gemeente en de regiegroep aan hier beter over te communiceren.

Eind augustus wordt daarom een bijeenkomst gehouden met inwoners en de regiegroep om over het onderzoek te praten. De gemeente is hier niet bij.

Er hebben dit keer iets minder mensen meegedaan aan het onderzoek, dat aantal ging van 76 naar 70.

Verkeersveiligheid

Uit eerdere rapportages blijkt steeds dat verkeersveiligheid het grootste probleem is in Oranje. Automobilisten rijden te hard en vluchtelingen die de verkeersregels niet kennen lopen aan de verkeerde kant van de weg waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Er zijn snelheidsmetingen gedaan op de toegangswegen naar Oranje en in het azc krijgen bewoners voorlichting over de verkeersregels.

Er komt nog een vierde leefbaarheidsmeting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.