Oranje steekt de handen uit de mouwen in de kassen van Jan

Vrienden van de overleden tuinder Jan Voortman willen zijn gedachtegoed voortzetten. Tijdens NL Doet gaat de Tuinkabouter 2.0 van start.

Daarbij krijgen ze vrijdag en zaterdag hulp van tientallen vrijwilligers. Rex Hendriksen is één van de initiatiefnemers. Samen met acht andere vrienden van de in juni overleden tuinder Jan Voortman verenigde hij zich in november in de Tuinkabouter 2.0. Hun doel: het gedachtegoed van Voortman voortzetten en bijdragen aan de binding in het dorp. Daarvoor richtten ze een stichting op en is een coöperatie in de maak.

Schuren en lakken

Aan de dingen die het hardst nodig zijn, wordt komende dagen gewerkt. ,,Mensen van de dagbesteding gaan het materiaal van het voetbalgolf opknappen en het houtwerk lakken. Leerlingen van het Alfacollege schuren de bar en de barkrukken.”

Ook een aantal mensen uit het dorp heeft zich opgegeven. De Tuinkabouter 2.0 wil graag een rol vervullen in het dorpsleven. ,,Een dorpshuis worden we niet, we zijn ook een bedrijfje. Maar via de coöperatie kunnen inwoners van Oranje straks meedenken over onze plannen en input leveren over de invulling van de activiteiten.”

Veelheid aan activiteiten

De groep realiseerde de afgelopen maanden een website, folders en zorgde ervoor dat de vrijwilligers in een opgeruimde kas aan de slag kunnen. ,,Ook zijn we in gesprek met mogelijke partners en fondsen.”

Het gaat alleen om startkapitaal, de inkomsten uit de coöperatie moeten ertoe leiden dat de stichting zichzelf kan bedruipen. En dat zijn er nogal wat: de groep heeft plannen voor muziek-, eet- en debatavonden, een eetbare tuin, het voetbalgolf en wil een broedplaats zijn voor experimenten met duurzame energie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.