Organisatie Emmer jeugdzorg onder de maat

De organisatie van de jeugdhulp in Emmen is onder de maat. Een snelle toegang voor kwetsbare kinderen en hun ouders tot de jeugdzorg is daardoor niet gegarandeerd. Dit blijkt uit twee verschillende onderzoeken.

Gemeente grijpt in

De gemeente gaat meteen ingrijpen, meldde wethouder Bouke Durk Wilms (CDA) woensdagochtend. Bij de gemeente wordt tijdelijk extra personeel ingezet en de gemeente gaat versneld de signalering en verwijzing naar jeugdhulp overhevelen van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) naar een nieuwe stichting: De Toegang. ,,Het is onacceptabel als er signalen zijn dat de veiligheid van jeugd niet kan worden gegarandeerd en dat de toegang tot jeugdhulp niet geborgd is’’, aldus Wilms.

Sinds januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet. In de gemeente Emmen is deze uitvoering, inclusief de toegang tot de jeugdhulp, ondergebracht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hierin werken MEE Drenthe, Jeugdbescherming Noord en GGD Drenthe samen, onder aansturing van de Emmer welzijnsorganisatie Sedna. De onderzoeken, die uitgevoerd werden door Deloitte en Samenwerkend Toezicht Jeugd, richtten zich op de samenwerking tussen Sedna en de gemeente Emmen.

Beterschap nodig

Die samenwerking laat dus veel te wensen over, zo wordt geconstateerd. Hierdoor worden problemen niet snel en goed genoeg gesignaleerd en is de verwijzing en toeleiding van hulp aan kwetsbare jongeren onder de maat. Wilms zegt dat hem geen gevallen bekend zijn waarbij dit in Emmen heeft geleid tot zeer ernstige excessen. ,,Maar dat het snel beter moet, is zonneklaar. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat iedere hulpvraag gesignaleerd wordt en zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komt.’’

In de nieuwe stichting De Toegang worden alle organisaties die zich bezighouden met toegang tot geïndiceerde jeugdzorg ondergebracht. Ruim tien procent van de Emmer kinderen en jongeren tot achttien jaar heeft op een of andere manier te maken met jeugdzorg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.