In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

'Organisatie achter cokemanege Nijeveen had corrupte contacten bij politie en veel geld. Zonder hen was het niet zo groot geworden'

In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de mannen die zijn opgepakt voor het opzetten en financieren van de aangetroffen cocaïnewasserij in Nijeveen een gestroomlijnde organisatie hebben gevormd. Zonder hen was het cokelab nooit zo groot en professioneel geworden, stelt justitie.

Dat bleek donderdag tijdens de eerste pro-formazitting in de rechtbank Amsterdam tegen de tien verdachten die tussen oktober en december zijn aangehouden, een ruime tijd na de cocaïnewasserij in Nijeveen werd ontmanteld, op 7 augustus 2020.

De vermeende organisatie had de kennis, de kunde, de corrupte contacten bij de politie én het geld. Ze was al actief voordat de eerste ‘wasjes’ in Nijeveen gingen draaien en kwam bij opsporingsdiensten in beeld na de grootschalig kraak van de EncroChat-telefoons, waarmee criminelen zich lange tijd onbespied waanden.

Duidelijke schifting

Er valt volgens het OM wel een duidelijke schifting op te maken in de mate van betrokkenheid bij de vermeende organisatie. Er zouden verdachten zijn die alleen bouwmaterialen hebben versleept, vrachtwagens zouden hebben geregeld of eten hebben gebracht. Anderen dicht justitie een veel grotere rol toe.

Een van de verdachten is nog voortvluchtig. Hij zou in het buitenland verblijven, maar heeft wel contact met zijn advocaat. Die liet donderdag verstek gaan. Deze verdachte zou de initiator zijn, die overal van wist. Hij is via EncroChat nadrukkelijk op zoek geweest naar een plek voor 15 mensen en laat andere verdachten weten dat hij ze van geld kan voorzien als ze dat nodig hebben. Voor de aankoop van bouwmaterialen of chemiecaliën, bijvoorbeeld.

7500 euro voor medewerker Landelijke Eenheid

Deze persoon claimt in de chatgesprekken ook een corrupt politiecontact te hebben. Het zou volgens hem gaan om een lokale politieagent, die voor hem informatie wilde opvragen uit politiesystemen. De enige verdachte die is vrijgelaten, uit Arnhem, wordt van iets soortgelijks verdacht.

Hij zou hebben geprobeerd een medewerker van de Landelijke Eenheid van de politie met een bedrag van 7500 euro om te kopen. Waarvoor en of deze poging is geslaagd, is onduidelijk. In de chatberichten komen meer dan twintig afbeeldingen voor waarop informatiesystemen van de politie te zien zijn.

‘Fighterpenguin’ en ‘stunningrifle’

In het strafdossier van zo’n drieduizend pagina’s meent het OM de verdachten te herkennen in chatnamen als ‘stunningrifle’, ‘originalmutant’ en ‘fighterpenguin’. Ze zoeken onderling contact over colo’s (Columbianen), duizenden liters chemicaliën en meerdere locaties, waaronder de manege aan de Nijeveense Bovenboer (‘het hok’).

In een schriftelijke toelichting schrijft het OM dat er foto’s rondgaan onder de accounts, waarop onder andere zo’n 175 pakken met cocaïne en stapels gebundeld geld te zien zijn. 725.000 euro, staat in een bijschrift in de berichten.

Daarnaast werden auto’s en vrachtwagens van de verschillende verdachten gezien bij de locaties in Nijeveen, maar ook in Apeldoorn, waar volgens de het OM 120.000 kilo steenkool werd gevonden, waarin voor ruim 22.000 cocaïnehoudende stof in was gewassen.

Veel te snel

Volgens de verdediging trekt justitie veel te snel hun conclusies. Zij moeten volgens hen eerst maar eens aantonen dat de Encro-accounts te koppelen zijn aan hun cliënten. „Ik vind het bijzonder dat deze chats als ultiem bewijs worden beschouwd”, betoogt raadsman John Silvis tegenover de rechtbank.

Er is volgens Silvis meer nodig om tot een veroordeling te komen. „Er is verder geen stemgeluid of beeldmateriaal. Die berichten worden door iedereen verschillend geïnterpreteerd. Geeft dat reden om de hele groep op een hoop te gooien, als criminele organisatie?”

Later op donderdag neemt de rechtbank een besluit over de voorlopige hechtenis van de acht verdachten die nu nog vastzitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Drugslab Nijeveen
menu