Orvelte zoekt twitterende schaapherder

Museumdorp Orvelte zoekt een nieuwe, twitterende schaapherder voor de grote kudde van minimaal 250 raszuivere Schoonebeeker heideschapen.

De schapen worden verzorgd door vrijwilligers sinds vaste schaapherder Annelies van Nieukerken na ruim 27 jaar vorige maand vrij plotseling afzwaaide. De reden van haar vertrek is niet helemaal duidelijk, maar ze nam zelf ontslag. Zowel van Nieukerken als de Stichting Schaapskudde Westerbork willen er niets over kwijt.

Twitter, Facebook en administratie

Nu wordt een nieuwe, ervaren herder voor de kudde gezocht. Niet alleen moet de herder aan de gebruikelijke eisen zoals relevante werkervaring voldoen, ook moet de herder goed zijn in sociale media zoals Twitter en Facebook. Allemaal om Orvelte te promoten.

Peter Nagtegaal van de stichting: ,,Er zijn ongeveer vijf reacties binnengekomen, maar de vacature staat nog een tijdje open vanwege de vakantieperiode. Bovendien hebben we de vacature zo geformuleerd dat we geen honderden reacties zullen binnenkrijgen, er zijn behoorlijk wat eisen. Iemand moet ook met administratie om kunnen gaan, we zijn immers een erkend fokcentrum.’’ Er hebben zich nog geen bekende herders uit het gebied gemeld, zegt hij. ,,Ze komen uit alle windstreken.’’

Bij de sollicitatieprocedure maken kandidaten kennis met de schapen in de wei. ,,Het is geen gewone functie, dit doe je niet van achter je bureau’’, zegt Nagtegaal. De stichting hoopt dat de nieuwe herder zo snel mogelijk kan beginnen.

Gerommel

Er is gerommel onder schaapherders in Drenthe. In Exloo zijn vier machtswisselingen geweest sinds herder Tienus Kaspers eind 2013 overleed. Zijn vrouw nam het over, maar werd opgevolgd door Jos Robroek, die later op non-actief werd gezet. Daarover loopt een rechtszaak. Vervolgens nam Neline Lagerwaard het een maand waar, maar uiteindelijk kreeg het duo Erika Visser en Monique Tielen de baan.

In september wordt de nieuwe schaapherder van Orvelte gekozen.

Benieuwd naar de Orvelter schaapskudde? Dit zijn ze:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.