Otterfamilie in de Onlanden breidt uit

In natuurgebied de Onlanden, op de grens van Groningen en Drenthe, zijn otters geboren. Een tweede ottervrouwtje is zwanger. Goed nieuws voor de Drentse otterpopulatie.

Albert Broekman, die de jonkies nog niet heeft gezien, denkt dat er twee otters geboren zijn. Een ander in het natuurgebied levend ottervrouwtje is bovendien zwanger. ,,Dat is wel uniek", zegt een blije Broekman. De otterfamilie in het natuur- en waterbergingsgebied bestaat uit vier tot zes dieren.

Doodgereden otters

Afgelopen zomer werden in Meppel, bij Huis ter Heide en langs de A28 doodgereden moederotters gevonden. De zoektocht naar de otterweesjes leverde niets op. Het is niet bekend of de babyotters nog in leven zijn, maar Broekman acht die kans klein. ,,Otters zijn pas na tien tot twaalf maanden zelfstandig, en ook dan blijven ze vaak  nog een tijdje bij hun moeder. Dat ze zonder moeder overleven lijkt me niet waarschijnlijk."

In Nederland leven circa 160 otters. Met name in het Noorden doen ze het goed, onder meer in de Drentsche Hoofdvaart, De Onlanden, het Fochteloërveen het Zuidlaardmeergebied en De Weerribben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.