Oud-burgemeester Bé Jansema van Coevorden overleden

Burgemeester Bé Jansema van Coevorden. Archieffoto: Jacob van Essen

Oud-burgemeester van Coevorden Bé Jansema is zondag 14 februari in Maspalomas (Gran Canaria) overleden.

Jansema (VVD) was de eerste burgemeester van Coevorden na de gemeentelijke herindeling in 1998. Om persoonlijke redenen stopte hij zelf in 2004, om terug te keren naar Harlingen was hij ruim acht jaar burgemeester was geweest. Dat was tussen 1987 en 1998.

Roerige jaren in Coevorden

Het was overigens in 2003 de vraag of Jansema in Coevorden was herbenoemd voor een tweede periode. Coevorden beleefde in politiek opzicht toen roerige jaren, terwijl de rol van Jansema als burgervader boven de partijen en boegbeeld van de gemeente nooit goed uit de verf kwam. Jansema wilde destijds geen toelichting geven op zijn besluit.

De huidige burgemeester Bert Bouwmeester volgde hem in 2004 op. Bouwmeester is de langstzittende burgemeester van Drenthe. Hij stopt komende herfst.

Zoutfabriek

Jansema speelde als burgemeester van Harlingen een belangrijke rol bij de vestiging in Harlingen van zoutfabriek Frima, tegenwoordig Frisia Zout. Voor zijn Friese periode was Jansema burgemeester van de Gelderse gemeenten Rossum en Heerewaarden.

Eenmaal terug in Harlingen ontvouwde hij het plan om zeppelintochten boven de Waddenzee mogelijk te maken. Daarover ontstond veel maatschappelijke discussie en het kwam uiteindelijk niet van de grond. Jansema werd 78 jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe