Oud-burgemeester Jan Broertjes stapt op als voorzitter VVD Centraal

Jan Broertjes stapt per direct op als voorzitter van lokaal netwerk VVD Centraal. De voormalig burgemeester van Midden-Drenthe kwam onder vuur door zijn werkwijze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Midden-Drenthe.

Broertjes houdt de eer aan zichzelf. Bij de ledenvergadering van het lokale netwerk, een fusie tussen de VVD-afdelingen van De Wolden, Hoogeveen en Midden-Drenthe, was hij niet aanwezig.

Vice-voorzitter Frits Timmerman zegt te zijn verrast door zijn besluit. ,,Wij hoorden pas de laatste dagen dat Broertjes hiermee zat. Maar het is zijn keuze, die heb je te respecteren.”

Autoritair

Broertjes zou zich, zo schrijft RTV Drenthe, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen autoritair en dreigend hebben opgesteld naar kandidaten.

Ook was hij verantwoordelijk voor de voortijdige voordracht van wethouderskandidaat Johan Koster. Voormalig fractievoorzitter Anique Snijders kreeg die wethouderspost uiteindelijk.

Er was kritiek op zijn dubbelrol als voorzitter van VVD Centraal en voorzitter van de kandidaatstellingscommissie in Midden-Drenthe. Bij die dubbelrol had ook de fractie vraagtekens, bevestigt fractievoorzitter Henk de Weerd. ,,Dat is maar een hele korte periode geweest. Bovendien is het niet ongebruikelijk, dat een een afdelingsvoorzitter lid is van de kandidaatstellingscommissie”, reageerde Broertjes voorafgaand aan de vergadering zelf.

Discussie die niet kwam

Kritische VVD-leden zouden vanwege zijn optreden van plan zijn tijdens de ledenvergadering een motie van wantrouwen in te dienen. Zo ver kwam het niet. Broertjes stelde woensdagmiddag zich niet te herkennen in de kritiek en wilde verder geen commentaar geven. ,,Ik ga rustig de ledenvergadering afwachten. Dat is de plaats voor discussie. Ik ga die discussie niet vooraf in de media voeren", zei hij nog. Die discussie kwam er dus ook niet.

,,Ik heb zelf het voortouw genomen en uitgelegd wat de beweegredenen van Jan Broertjes zijn”, stelt de nieuwe interim-voorzitter Timmerman. ,,We moeten het ook niet erger maken dan het is. We zitten hier voor drie VVD-afdelingen, dan moet je niet discussieren over ditjes en datjes die er niet zijn.” Timmerman vindt het opstappen van Broertjes 'spijtig'.

Broertjes, voorzitter van de Drentse Fiets4Daagse, was van 2008 tot oktober 2014 burgemeester van Midden-Drenthe. Hij stapte op vanwege zijn aandeel in het functioneren van de sociale dienst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.