Oud-directeur Rendo in hoger beroep in smeergeldaffaire

De 57-jarige oud Rendo-directeur Richard W. uit Groningen is het niet eens met de twee jaar cel die de rechtbank in Assen voor omkoping en valsheid in geschrifte heeft opgelegd. De man stapt naar het gerechtshof in Leeuwarden.

W. werd vorige week veroordeeld, samen met de oud-directeur van Electrabel Maus van L. uit het Gelderse Wezep. Die kreeg zes maanden cel opgelegd.

Onder de tafel

Richard W nam in 2007 onderhands een miljoen euro aan van de oud-baas van Electrabel. Die wilde de energietak van Rendo overnemen. Om er zeker van te zijn dat Electrabel de overnamekandidaat werd, werd dit bedrag onder de tafel door geschoven. De Groninger nam dit bedrag aan. De rechtbank in Assen veroordeelde W. tot een iets lagere straf dan de drie jaar die door het openbaar ministerie was geeist. De rechters hielden meer rekening met de ouderdom van de zaak.

Electrabel uit België wilde een voet op de Nederlandse markt zetten. Overnames van grotere bedrijven mislukten. Toen kwam de kleinere Rendo in beeld. Van L. wilde per se het bedrijf dat toen in Hoogeveen was gevestigd. W vindt dat hij zich niet heeft laten omkopen. Hij heeft het miljoen verdiend, want hij heeft advieswerkzaamheden geleverd en een computerprogramma laten ontwikkelen, zo liet de man via zijn advocaat Cees Eenhoorn weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.