Oud-directeur Rendo wegens omkoping voor de rechter

Op verdenking van het aannemen van een miljoen euro aan steekpenningen, moet Richard W. dinsdag voor de rechter in Assen verschijnen.

De 57-jarige W. uit Groningen was in 2006, toen het leveringsbedrijf (gas en elektriciteit) van Rendo werd verkocht aan het Belgische Electrabel, algemeen directeur van het energiebedrijf in Meppel. Hij wordt ervan verdacht een miljoen euro aan smeergeld te hebben aangenomen in ruil voor de verkoop aan de Belgen. Ook oud-Electrabel-directeur Maus van L., die dinsdag 67 wordt, moet voor de rechter verschijnen. Electrabel zelf kocht de gang naar de rechter voor 3 miljoen euro af.

Acht gemeenten in Zuid-Drenthe en Noordwest-Overijssel zijn aandeelhouder van Rendo, dat na de verkoop alleen uit het netwerkbedrijf bestaat. Lang werd in de onschuld van W. geloofd. Toen deze krant onderzoek deed naar de kwestie, verklaarden (oud-)commissarissen, met de kennis van nu, dat W. doelbewust afkoerste op een verkoop aan Electrabel. Dat W. daar riant voor zou zijn beloond, daar had niemand iets van gemerkt.

Ook energiereus Dong wilde Rendo overnemen. Electrabel betaalde ruim 65 miljoen euro. Dong bood naar eigen zeggen 69 miljoen euro, maar werd niet serieus genomen.

Eerder stelde de advocaat van Rendo dat Van L. de omkoping heeft bekend. In een e-mail wordt het bedrag van 1 miljoen euro genoemd. W. houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem wilde niet hij, maar drongen de aandeelhouders aan op verkoop van het leveringsbedrijf. Hij stelt dat Dong ‘aantoonbaar’ minder bood.

Volgens W. zou hij twee jaar voor Electrabel aan de slag gaan om de verkooporganisatie in Nederland op te zetten. Daar komt volgens hem het bedrag van een miljoen euro vandaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.