Oud-docenten CQ: ,Wij zijn afgeserveerd als nietsnutten’

Coevorden List en bedrog. Misleiding. Chantage. Manipulatie. Onrechtmatig. Dat is slechts een kleine greep van de kwaficaties waarmee oud-medewerkers van CQ Centrum voor de Kunsten de raadscommissie van Coevorden dinsdagavond bestookten. Oud-docenten Rosita Sikking Reeberg en Erik van der Weerd bliezen als insprekers in de commissievergadering stoom af.

Ze vinden dat de gemeentes Coevorden en Emmen een kwalijke rol hebben gespeeld bij het faillissement van CQ in 2014. ,,We zijn botweg als oud vuil bij de straat gezet, zonder enige waardering. Afgeserveerd als nietsnutten. Ambtenaren hebben gezegd dat ze het prima vonden dat CQ failliet ging. Zo konden wij eindelijk eens leren werken, en meer van dat soort insinuaties.” Sikking en Van der Weerd, die een groep van zo’n 35 oud-docenten van CQ vertegenwoordigen, drongen er bij de wethouders van Coevorden en Emmen met klem op aan met hun in gesprek te gaan over een schadeloosstelling.

Van der Weerd: ,,Wij hebben nul komma nul vergoeding meegekregen. Geen bruidsschat, niks. Pensioenrechten, alles zijn we kwijt.” Een groot aantal oud-docenten dreigt binnenkort hun recht op ww te hebben opgesoupeerd en daardoor in de bijstand te raken.

De beide oud-docenten kregen rugdekking van afgezant Mark Gerrits van de Vakbond voor Musici en Anne Jan de Graaf van FNV Kunstenbond. Zij vinden dat de betrokken medewerkers recht hebben op schadeloosstelling. Gerrits, jurist van huis uit, legde uit dat de juridische afwikkeling van het faillissement van CQ bij de notaris onrechtmatig is geschied. Mochten de wethouders van Emmen en Coevorden niet voor rede vatbaar zijn, dan zullen de oud-docenten naar de rechter stappen, zo verzekerden ze nog eens. Omdat de kwestie CQ geen agendapunt was, kwam het verder niet tot een politieke discussie.

Wethouder Jeroen Huizing zei na afloop begrip te hebben voor de gevoelens van de oud-docenten. ,,Maar”, zei hij, ,,in gesprek gaan heeft geen zin. Onze positie blijft ongewijzigd. De rechter moet zich er nu maar over buigen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.