Oud-militair wil eerherstel: 'Admilson moet de waarheid vertellen'

Veteraan Erik Groenendijk weet het zeker. Niet de Taliban, maar oud-militair en ondertussen veroordeelde seriemoordenaar Admilson R. veroorzaakte het incident met een handgranaat tijdens hun uitzending naar Afghanistan in 2010.

Dat zegt Groenendijk tegen de Telegraaf. Hij vindt dat het onderzoek moet worden heropend om eerherstel te krijgen. Begin 2011 is deze zaak bij de rechtbank in Arnhem geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. 

iPod

Over het incident zegt hij: „Admilson R. wilde mijn iPod lenen en zei dat hij het ding nergens kon vinden. Ik ben samen met hem in de Bushmaster gaan zoeken. Hij liep achter me naar binnen, via het luik aan de achterzijde, en keek daar wat rond."

,,Ik liep meteen door naar de voorkant en controleerde het bakje naast de bestuurdersstoel waar ik mijn iPod altijd in legde. Toen ik net op mijn buik lag om onder de stoel te kijken, schreeuwde Admilson opeens ’Erik, ren, ren!’ Ik weet niet meer hoe ik wegkwam, bij de uitgang volgde de granaatexplosie die mijn leven totaal veranderde.”

Valse beschuldigingen

Groenendijk houdt chronische rugklachten en en wordt tot zijn eigen verbazing ervan beschuldigd de bushmaster zelf te hebben opgeblazen. Groenendijk nam tegelijk met Admilson R. ontslag en werd dienstongeschikt verklaard door zijn rugklachten.

Jarenlang dacht Groenendijk samen met Admilson het slachtoffer te zijn van valse beschuldigingen, tot 2014. De broers Marcos en Admilson R. bleken drie moorden te hebben gepleegd.

Luister ook: Moordbroers, hoe zat het ook alweer?

De oud-militair hoopt dat Admilson ooit zal toegeven dat hij ook achter de moordaanslag in de bushmaster zat. Tegen Telegraaf zegt hij: ,,Admilson heeft niets meer te verliezen. Mijn leven is op de kop gezet en grotendeels verwoest. Toch blijf ik strijdbaar en wil ik eerherstel. Admilson is het niet alleen aan mij, maar aan alle jongens van de eenheid verplicht de waarheid te vertellen. Ik vind dat de legerleiding en justitie hun verantwoordelijkheid moeten nemen en nieuw onderzoek moeten doen."

Heropening zaak

Michael Ruperti, advocaat van Admilson, diende in maart 2011 namens Admilson al een verzoek in tot heropening van de zaak van het incident met de handgranaat. Het Openbaar Ministerie wees dat verzoek destijds af.

R. liep zelf gehoorschade op door de ontploffing in de Bushmaster. Tijdens de rechtzetting in november vorig jaar over de drievoudige moord gaf Ruperti aan dat Admilson door het granaatincident in een neerwaartse spiraal is terecht gekomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.