Oud zonneplan bij Borger raakt in stroomversnelling

Borger Uit het slop, in de stroomversnelling. Landbouwer Jan Reinier de Jong pakt zijn nieuwe kans om een grote zonneakker bij Borger aan te leggen met beide handen aan.

Lukt dat, dan is De Jong de ongekroonde zonnekoning van Drenthe. Want is het deze week geopende 17 hectare grote park bij Barger-Compascuum op dit moment het grootste in de provincie, in Borger gaat het om 20 hectare. Het betreft een lap grond die aan de westkant van de wijk Daalkampen door een houtwal wordt gescheiden. Oorspronkelijk bedoeld voor nieuwbouw, maar vanwege de crisis in de woningmarkt besloot de gemeente Borger-Odoorn in 2010 de grond voor een periode van twintig jaar te verhuren voor plaatsing van zonnepanelen.

Kosten noch moeite

De Jong was er destijds als de kippen bij. ,,Met de kale vlakte van de Emmer wijk Delftlanden voor ogen als voorbeeld hoe het niet moet, zouden we op het terrein eerst een zonnepark aanleggen en de zonnepanelen gefaseerd plaats laten maken voor nieuwbouw.” Hij voerde gesprekken met de toenmalige wethouder Wil Luchjenbroers van Borger-Odoorn. ,,Het paste in de visie van het college.” De Jong spaarde kosten noch moeite om zijn plan uit te werken. ,,Maar ik kon het destijds niet rendabel krijgen.” Toen hij in 2014, nadat de SDE-subsidie in het leven was geroepen, opnieuw bij de gemeente aanklopte, bleek die al met een andere partij in gesprek. Stap in de Zon was een schimmige partij die het plan nooit serieus vorm kon geven.

Landschapsarchitect

Deze week schikte De Jong opnieuw met de gemeente aan tafel. De kou is uit de lucht. Hij is met de gemeente weer volop in onderhandeling en wil met de grootst mogelijke voortvarendheid zijn plan verder uitwerken. Een landschapsarchitect zoekt uit hoe het zonnepark het best kan opgaan in de omgeving en de gesprekken voor de financiering zijn in volle gang. De Jong, die op het dak van zijn eigen bedrijf meer dan duizend zonnepanelen heeft gekoppeld aan een ingenieus systeem van energieopslag, heeft vertrouwen dat het rondkomt. Hij wil binnen een maand de eerste informatieavond beleggen voor omwonenden. ,,Alles staat en valt met maatschappelijk draagvlak. Overlast mag er niet zijn en we gaan kijken hoe we een gedeelte van de opgewekte stroom beschikbaar kunnen stellen voor de wijk Daalkampen.”

Schapen

Vanaf het moment dat het licht op groen springt, mag De Jong voor een periode van twintig jaar van de gemeente de grond exploiteren voor zijn zonnepark. Voor het beheer van de grond onder de panelen heeft hij al een plan klaar liggen. ,,Ik wil er schapen laten grazen. Daarover ben ik in gesprek met een instantie die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Dat scheelt een stukje in onderhoud, want het moet geen onkruidbende worden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.