Oude Emmer botten gaan terug in de grond

Bij het vernieuwen van het Emmer Marktplein in 2014 werden flink wat menselijke overblijfselen gevonden. Een groot deel daarvan wordt op 12 oktober met enig ceremonieel herbegraven.

Wie over het Marktplein in Emmen loopt en naar beneden kijkt, ziet her en der flink wat bijzondere straatstenen. Stenen met daarin een kruis. Uiteraard zijn die daar niet zonder reden geplaatst. Op de plek van deze stenen lag vroeger een kerkhof.

Herbegraven

Toen de gemeente in 2014 aan de slag ging met het vernieuwen van het Marktplein, keek niemand er vreemd van op dat er bij graafwerkzaamheden menselijke botten werden gevonden. In meer dan honderd zogeheten grafkuilen lagen botresten. De botten en schedels werden door archeologen bekeken en in plastic tassen gedaan. Botten van mensen die waarschijnlijk ooit dachten bij de kerk eeuwig te kunnen rusten.

Hoe oud de gevonden overblijfselen zijn, is onduidelijk. ,,Hoe dan ook ouder dan honderd jaar, want zo’n honderd jaar geleden werd er gestopt met het begraven naast de kerk’’, zegt Mirjam Blaak, woordvoerster van de gemeente. Deze aangetroffen overblijfselen – 292 botten en schedels of delen daarvan – gingen naar een depot. ,,Een deel daarvan blijft daar, wordt later mogelijk nog onderzocht. Het grootste deel komt terug naar het Emmer centrum en wordt herbegraven.’’

Grafkist

Dit herbegraven gebeurt in een groenperceel naast het gemeentehuis. Dit gebiedje grenst aan het Marktplein. De stoffelijke resten komen in een grote grafkist die op woensdag 12 oktober de grond ingaat. Dit gebeurt op een waardige manier. Voorafgaand aan de herbegrafenis is er een bijeenkomst in de Grote Kerk. Dominee Menso Rappoldt van De Grote Kerk werkt daaraan mee, maar ook een historicus, een ontwerper, een wethouder en de gemeentedichter. Kinderen van basisschool ’t Eenspan worden er eveneens bij betrokken. Deze school heette in een ver verleden School 1 en stond nabij de Grote Kerk. Van de plaatselijke Drentse verenigingen ’t Aol’ Volk en ’t Volk van Grada verschijnen leden in kleding uit vroeger tijden. Volgens de Nieuwe Drentsche Volksalmanak werd er al in het jaar 780 een godshuis gesticht op de plek van de Grote Kerk. Dit was een houten gebouw. De huidige kerk dateert uit 1856, de toren verrees in de twaalfde of dertiende eeuw.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.