Oude kastanjeboom bij Pet in Hoogeveen blijft fier overeind

De oude kastanjeboom bij Pet in Hoogeveen, die daar al vele tientallen jaren het beeld bepaalt, hoeft niet te wijken bij de aanpak van het gebied.

Dat heeft de gemeente Hoogeveen dinsdag laten weten, na vragen van de SP. Volgens gemeentewoordvoerder Hans Vonk maakt de oude boom, die op gemeentegrond staat, deel uit het van nieuwe plan voor deze locatie. ,,Door verbreding van het plein bij de kerk komt de boom nog beter tot z’n recht’’, zegt Vonk. Volgens de gemeente is de kastanje nog vitaal.

Vorige week werden de plannen bekend voor de locatie van de voormalige boekhandel en drukkerij van Pet, naast de Hoofdstraatkerk, die verkocht is aan Van Triest b.v. Het complex maakt plaats voor winkels en appartementen. De imposante kroon van de boom zit die nieuwbouw niet in het vaarwater, stelt directeur Herman van Triest.

,,Er is voldoende ruimte tussen de toekomstige bebouwing en de kastanje.’’ Om het plein uit te kunnen breiden koopt de gemeente een strook grond over de volledige diepte van het pand, tot aan het Van Echtenplein.

Historie van Hoogeveen

Fractievoorzitter Bianca Behr van de SP is blij met de toezegging ten aanzien van de boom. Haar partij maakte zich zorgen over de ‘historische kastanje’ die vlak naast het te slopen pand staat. ,,Wij hechten sterk aan historische bomen’’, zegt ze. ,,Niet alleen omdat zij het straatbeeld verfraaien, maar ook omdat zij een stukje van de historie van Hoogeveen hebben meegemaakt.’’

De SP hoopt dat de kastanje een ‘mooi bankje om de machtige stam’ krijgt en een plaquette met daarop de geschiedenis van deze boom. De gemeente kan daar nog niets over zeggen, omdat de plannen eerst verder uitgewerkt moeten worden.

Gedicht

Veldbioloog Hero Moorlag uit Hoogeveen is ook blij dat de boom niet verdwijnt. Hij heeft in 2007 al eens een gedicht over ‘De boom van Pet’ geschreven. Een passage:

Zijn takken reiken gretig tot de kerk / en zoeken naarstig naar ‘t verleden /van Bentincks veen en schipperswerk / een schril contrast met ‘t jachtig heden.

Volgens Moorlag is de kastanjeboom, met een stamomtrek van zo’n 3,5 meter, 135 jaar oud. ,,De oprichter van het bedrijf, Claas Pet, liet in het voorjaar van 1881 zijn 5-jarige zoontje Gerrit de boom planten’’, weet Moorlag.

Hij vraagt werklieden voorzorgsmaatregelen te treffen om de kastanjeboom zoveel mogelijk te ontzien. ,,Mocht men tijdens de afbraak van het pand de haarwortels van de boom beschadigen, dan gaat de boom alsnog dood’’, waarschuwt Moorlag. ,,Men dient dus omzichtig te werk te gaan om de boom te sparen. Een ruime marge rond de boom is absoluut noodzakelijk bij graafwerkzaamheden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.