Ouderenbonden groeien als kool in Drenthe

Drenthe telt een jaar na de commotie rondom ouderenvereniging ANBO negen zelfstandige verenigingen met ruim 1750 leden. Meer verenigingen zijn in oprichting.

De zelfstandige verenigingen organiseren activiteiten en doen aan lokale belangenbehartiging. Daarnaast is er een provinciaal platform opgericht waarbinnen alle zelfstandige verenigingen overleg met elkaar hebben. ,,We zijn officieel per 1 januari begonnen’’, zegt Diderik Appeldoorn, de grote aanjager achter de nieuwe seniorenverenigingen.

Nieuw plan

In Assen, Dalen, Sleen, Schoonoord/De Kiel/Zweeloo, Barger-Oosterveld, Peize, De Wolden, Midden-Drenthe en Oostermoer zijn de verenigingen al gestart. ,,In veel meer plaatsen is belangstelling, maar niet overal lukt het om een bestuur bij elkaar te krijgen’’, zegt Appeldoorn.

Daarom is een nieuw plan bedacht: de Algemene Seniorenvereniging Drenthe. ,,Daar kunnen losse leden lid van worden. Stel 25 mensen willen iets doen, maar ze zien geen kans om verenigingsbestuur te krijgen.’’ Dan kunnen ze aansluiten bij de algemene vereniging en contributie betalen. ,,Dan krijgen ze de nodige budgetten om activiteiten te organiseren’’, legt Appeldoorn uit. Eind mei is een informatiebijeenkomst over dit plan en wordt de belangstelling gepeild.

Conflict

Vorig jaar ontstond er een conflict tussen de ouderenbond ANBO en veel vrijwilligers in Noord-Nederland over de nieuwe koers van de bond. Zo verdwenen de afdelingen en besturen bij ANBO en wordt het geld verzameld en verdeeld op het hoofdkantoor. In Noord-Nederland werd voor de zomer al geprotesteerd tegen de nieuwe koers van ANBO. Daarop werden de rekeningen in Drenthe, Groningen en Friesland geblokkeerd en konden afdelingen niet meer bij de ledenbestanden. Pogingen van vrijwilligers om tot een verzoening te komen mislukten. Daarop besloten ex-vrijwilligers nieuwe bonden op te richten.

De zelfstandige bonden in Drenthe hebben ruim 1750 leden en Appeldoorn verwacht dat dit aantal gaat groeien. ,,Je moet het ANBO-lidmaatschap voor november opzeggen. Dus eind dit jaar gaat ons aantal nog wel groeien.’’ Ook in Groningen wordt druk gewerkt aan zelfstandige bonden. Op landelijk niveau wordt gewerkt aan een federatie onafhankelijke seniorenverenigingen. ,,Daarmee kunnen we de krachten nog beter bundelen’’, zegt Appeldoorn. ,,Ten opzichte van bijvoorbeeld zorgverzekeraars ben je dan een krachtige partij.’’

Volgens de ANBO gaat het ‘prima’ in Drenthe met de ouderenbond. ,,In het hele land zijn meer dan honderd activiteitenteams en die teams hebben de activiteiten van de afdelingen overgenomen of zijn dat nu aan het doen’’, zegt Renee de Vries van ANBO. Over het aantal leden in Drenthe zegt ANBO niets.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.