Ouders Victor stellen UMCG aansprakelijk voor kosten operatie in Zuid-Afrika

De ouders van de meervoudig gehandicapte Victor Goosen uit Ubbena hebben het UMC Groningen aansprakelijk gesteld voor de kosten om hem in Zuid-Afrika te laten opereren.

Dat blijkt uit een uitzending van Zembla woensdagavond op NPO 2. Het behandelteam op de kinder-intensive care weigerde volgens Zembla Victor van een canule, een luchtpijpje te voorzien. In het medisch dossier staat dat zo’n canule geen ‘brug naar beter’ zou zijn en het lijden van Victor alleen maar zou verlengen. Na de operatie in Zuid-Afrika is Victor toch weer hersteld. De ouders willen dat het ziekenhuis hen de 150.000 euro vergoedt die nodig was voor het transport naar Zuid-Afrika.

Ernstige benauwdheidsklachten

De 8-jarige Victor is sinds zijn geboorte lichamelijk en verstandelijk ernstig gehandicapt. Hij kan niet praten en niet lopen. In het najaar van 2015 belandde hij met ernstige benauwdheidsklachten in het UMCG. Nadat het UMCG hem niet wilde opereren probeerden de ouders het nog in het Radboud MC in Nijmegen en een Duitse kliniek, maar die wilden ook niet. Omdat de moeder Zuidafrikaanse is en contact had met een kinderarts in Zuid-Afrika, kon Victor daar uiteindelijk terecht. Begin dit jaar hebben de ouders met een crowdfundingactie nog geld bijeen gesprokkeld voor de reis naar Zuid-Afrika.

Het UMCG zegt niet te kunnen reageren op de beschuldigingen omdat het dan het medisch beroepsgeheim zou schenden. Zembla heeft uit het medisch dossier van Victor, dat de ouders in bezit hebben, opgemaakt wat de overwegingen van de artsen waren om de jongen niet te opereren. ,,Wij zijn met handen en voeten gebonden door het beroepsgeheim. Bovendien hebben we de uitzending nog niet gezien’’, zegt de woordvoerder van het UMCG. Na de uitzending vanavond wil het ziekenhuis wel in algemene zin een reactie geven.

De aflevering over Victor wordt woensdagavond om 21.15 uur op NPO 2 uitgezonden.

UMCG reageert

UMCG schrijft in een bericht op haar website dat ze vanwege de geheimhouding weinig losgelaten kan worden over het dossier van Victor en andere kinderen. Toch wil ze via haar online medium een korte uitleg geven:

,,Kinderartsen richten zich bij het nemen van beslissingen over de zorg voor ernstig zieke kinderen op het belang van het kind. Op heel veel gebieden bestaat overeenstemming over wat de beste behandeling voor bepaalde ziekten is. Hiervoor zijn richtlijnen en protocollen opgesteld en de kinderartsen van het UMCG behandelen die kinderen, net als kinderartsen in andere academische ziekenhuizen, volgens die richtlijnen en protocollen. Soms wordt daar van afgeweken en daar bestaan dan ook goede redenen voor, in het belang van het kind."

In het stuk op de website van UMCG staat ook de onderstaande video.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.