Ouders krijgen alle kosten voor kinderopvang tijdens coronacrisis terug

Vanwege de coronacrisis zijn scholen en de kinderopvang gesloten. Foto: ANP/Bart Maat

Ouders wier kinderen normaal naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang gaan, krijgen hun geld terug. Zij worden gecompenseerd voor de kosten van de opvang zolang die gesloten is door de coronacrisis.

De regeling geldt zowel voor ouders die hun kinderen nu niet naar de opvang kunnen brengen, als ouders met bijzondere beroepen die hun kinderen daar nu wel moeten brengen. Het kabinet wil geen onderscheid maken.

Eigen bijdrage wordt teruggestort

Een deel van de kosten van de ouders wordt nu al vergoed via de kinderopvangtoeslag. Het bedrag wat resteert (de inkomensafhankelijke eigen bijdrage) wordt bij iedereen teruggestort. Het is wel de bedoeling dat ouders de rekeningen gewoon blijven betalen. De kinderopvangorganisaties storten dan de eigen bijdrage terug.

De kinderopvang is sinds deze week alleen nog open voor ouders met onmisbare beroepen, zoals medewerkers in de zorg. De rest van de kinderen moet thuisblijven. Veel gedupeerde ouders zijn boos en dreigden met rechtszaken omdat ze hun geld terug willen.

Dat is niet nodig.  Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) worden de kosten vergoed. Mits je als ouder de rekening hebt betaald. ,,We willen de kinderopvanglocaties in staat stellen goede noodopvang te verzorgen voor ouders die nu aan het werk zijn in vitale sectoren. Als de rekeningen niet betaald worden dan lopen we het risico dat opvanglocaties in gevaar komen en in het ergste geval moeten sluiten. Dat willen we met deze compensatie voor alle ouders voorkomen.’

In ieder geval van 16 maart tot en met 6 april

De Belastingdienst maakt het benodigde geld aan de 3500 kinderopvangorganisaties over. Die kunnen dan rechtstreeks aan de ouders het te veel betaalde deel, dat wil zeggen het verschil tussen het factuurbedrag en de ontvangen kinderopvangtoeslag, overmaken aan de ouders. De regeling geldt vooralsnog voor de periode van 16 maart tot en met 6 april. Mocht de situatie onverhoopt langer duren, dan zal die verlengd worden. In elk geval met enkele weken, aldus Van Ark.

Ze benadrukt nog eens dat de kinderopvang nu alleen openstaat voor mensen met cruciale beroepen, maar dat het geen harde eis is dat allebei de ouders zo’n beroep uitoefenen. Als er in een gezin slechts één ouder een beroep heeft dat op de lijst van onmisbare beroepen staat en het lukt niet de kinderen op te vangen, kan er een beroep worden gedaan op de kinderopvang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu