Ouders met kroost naar politie om dierentuinvernielingen

De eerste ouders zijn donderdag met hun kinderen naar het politiebureau in Emmen gekomen om een verklaring af te leggen over de vernielingen in de oude dierentuin.

Op internet is sinds woensdagmiddag een ware klopjacht gaande op de mogelijke daders, die in het pinksterweekend toesloegen. De vandalen richtten voor 100.000 euro schade aan. De beelden verschenen al snel op sociale media. Deze foto’s en video’s vonden hun weg naar het grote publiek, dat al snel met namen op de proppen kwam. De politie kreeg tientallen tips, reacties, filmpjes en foto’s.

Minderjarigen

Volgens woordvoerder Pyter de Roos hebben meerdere verontruste ouders, die de naam van hun kind voorbij zagen komen op internet, met hun kroost een bezoek gebracht aan het politiebureau. Het gaat vooralsnog louter om minderjarigen. Voor de politie is het nu zaak om uit te zoeken wat de rol is geweest van deze tieners. Waren zij er bij betrokken, getuige of hebben zij niet zelf meegedaan?

De politie is blij dat zo veel mensen zich betrokken voelen bij deze zaak. ,,Dat heeft ons echt geholpen’’, stelt De Roos. Het eerste politiebericht over de vernielingen bereikte bijna een half miljoen mensen.

Tasgooier

Op sociale media wordt een link gelegd met een jongen die zich in maart dit jaar als Arabier verkleedde en bij Klazienavener winkels een tas naar binnen gooide en Arabische spreuken riep. Dit werd toen beschouwd als een kwajongensstreek. De knaap en zijn kompaan, die alles filmde, kwamen er toen vanaf met een reprimande van de politie.

Verschillende scholen

Alle mensen die online als mogelijke dader worden genoemd, komen uit Emmen en omgeving en gaan of gingen naar verschillende scholen in de streek. Meerdere middelbare scholen vermoeden dat een of meerdere van hun (ex-)leerlingen er op enige wijze bij betrokken zijn.

Dat de vermoedelijke daders uit verschillende plaatsen en van verschillende scholen komen, komt volgens directeur Hans Boers van het Carmel College doordat contact tussen jongeren steeds meer via sociale media verloopt. ,,Daar maken ze de afspraken.’’ Volgens hem maakt dit duidelijk dat ze niet meer alleen contact houden met klas- en teamgenootjes en mensen uit het eigen dorp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.