Wietse en Ingrid Meinema uit Erica loven een beloning van 50.000 euro uit voor de tip die leidt naar de daders van de moord op hun zoon Ralf. ,,Het duurt te lang voordat de daders zijn gepakt.”

Ralf Meinema (31) werd in de vroege ochtend van 31 maart 2017 dood aangetroffen in de kofferbak van zijn zwarte Mercedes, die half in het water van het Stieltjeskanaal hing tussen Coevorden en Zandpol. Hij was zwaar mishandeld.

Ruim zestien maanden na dato lopen de daders van de kofferbakmoord nog vrij rond. Wietse en Ingrid kunnen dat niet verkroppen, zo vertellen ze aan de eettafel van hun woning in Erica. Daarom loven ze een forse beloning uit die het echtpaar uit eigen zak betaalt. Het Openbaar Ministerie loofde eerder al een beloning uit van 15.000 euro en daar komt nu 50.000 euro van de familie Meinema bovenop. Wietse: ,,We kunnen het opbrengen.”

Meerdere personen

De ouders zijn ervan overtuigd dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij de moord op hun zoon. ,,Alleen duw je zo’n Mercedes niet het water in”, zegt Wietse. De daders moeten volgens hem uit de regio komen. ,,Het is kanaal is diep op de plek waar de auto in het water is geduwd. Dat moeten ze geweten hebben.”

De politie heeft dit jaar twee mannen aangehouden, een 39-jarige man uit Emmen en zijn 24-jarige neef, maar zij zijn wegens onvoldoende bewijs vrijgelaten. De oudste man blijft nog wel verdachte. De twee wonen naast elkaar op het woonwagenkamp in de Emmer wijk Rietlanden. Daar is voor het laatst de mobiele telefoon van Ralf Meinema aangestraald door een zendmast.

De politie is ervan overtuigd dat meerdere personen weet hebben van de moord. Ze heeft via diverse kanalen getuigen opgeroepen zich te melden, maar tot nu toe houden ze de kaken op elkaar. Ook de beloning van 15.000 euro bracht daar geen verandering in. Wietse: ,,Kijk, criminelen lopen regelmatig met 15.000 euro op zak. Voor zo’n bedrag gaan getuigen niet praten. Daarom doen wij er 50.000 euro bij. We hopen dat iemand nu wel gaat praten en dat de daders worden gepakt en veroordeeld. Het is ruim zestien maanden geleden dat Ralf is omgebracht. Wij houden het precies bij. Het duurt veel te lang voordat de zaak opgelost wordt.”

Wietse en Ingrid zeggen geen idee te hebben waarom hun zoon om het leven is gebracht. ,,Hij was een levenslustige vent en een jongen die iedereen aansprak. Ralf vertrouwde mensen, daarin was hij wel wat naïef”, vertelt Ingrid. Ralf was zzp’er. Loonwerker, vrachtwagenchauffeur en hij hielp bij veilingen. Hij zou 1 april, een dag nadat hij werd vermoord, beginnen met een vaste baan als loonwerker.

Duistere zaakjes

De ouders vermoeden dat Ralf iets heeft gezien wat niet door beugel kan, daarover is gaan praten en ter verantwoording is geroepen. ,,Maar wat het is, weten we niet.” De politie vraagt zich af of Ralf bij duistere zaakjes betrokken was. Vader Wietse: ,,Wij hebben daar nooit iets van gemerkt en zijn vrienden ook niet. Ralf was 31, we weten natuurlijk niet alles wat hij deed.”

De donderdagavond voor zijn dood was Ralf bij zijn ouders. Hij nam bloemkool met aardappelen en karbonade mee en at het op in zijn huis in Klazienaveen. ,,Hij maakte een heel ontspannen indruk. Hij zei dat hij op tijd naar bed wilde, want hij moest er de volgende morgen vroeg uit om aardappelen te vervoeren. Dat was het laatste wat ik van hem heb gehoord”, zegt Ingrid.

Vreemd is dat Ralf om elf uur ’s avond thuis iets opzoekt op zijn smartphone en even later met zijn Mercedes wegrijdt. Rond tien voor twaalf straalt zijn telefoon de mast in de wijk Rietlanden in Emmen aan, vlakbij het woonwagenkamp waar de twee aangehouden mannen wonen. De grote vraag is wat Meinema daar moest? Leidde hij een dubbelleven en werd hij ter verantwoording geroepen? Vragen waarop de familie tot nu toe geen antwoord weet.

Zware criminelen

Het vreet aan Wietse en Ingrid Meinema dat ze niet weten waarom hun zoon is omgebracht. Wietse: ,,We staan ermee op en gaan ermee naar bed. De daders moeten worden gepakt. Het zijn zware criminelen.”

Op de glazen plaat aan de wand in de huiskamer, staat de grijze urn met de as van Ralf. Een zwart hartje vormt de deksel van de urn. Ralfs laatste pasfoto staat er naast. Ingrid: ,,Zo is Ralf toch bij ons.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe