Vader Gerrit Jan van D. uit Ruinerwold heeft niet alleen zijn negen kinderen regelmatig afgezonderd en opgesloten. Hij deed dat ook met zijn schoonvader en een zoon van zijn overleden vrouw uit een eerder huwelijk van haar.

In de zelf opgestelde regels van Van D. noemde hij de twee consequent gevangenen. De man en de jongen zijn ook geregeld door hem gefilmd. De beelden werden woensdagavond getoond in de laatste aflevering van de vierdelige documentairereeks De Kinderen van Ruinerwold . Ze kijken met grote angst in de camera. Of het hier om de beide Oostenrijkers gaat, waarover tijdens het strafrechtelijk onderzoek tegen Van D. is gesproken, werd in de docu niet duidelijk.

loading

Een van deze Oostenrijkers zou maandenlang zijn opgesloten en aan handen en voeten gehangen hebben en zijn geschopt en geslagen door Van D. Het slachtoffer heeft later bij een getuigenverhoor verklaard dat het niet ging om mishandeling, maar om een geloofsritueel. Voor zoon Edino (28) was het destijds wel een reden om te vluchten voor zijn vader. „Ik heb toen in paniek een keuze gemaakt, waardoor ik mijn hele familie ben kwijt geraakt. Ik had net gezien hoe iemand een half jaar opgesloten was.”

Supermoedig

Edino, Mar Jan (30) en Shin (31) hebben nooit met hun zes jongere broers en zussen in de boerderij in Ruinerwold gezeten. De 27-jarige Israël zat wel bijna tien jaar verborgen op de boerderij. In oktober 2019 besloot hij te ontsnappen. „Ik vind het supermoedig”, zegt Shin daarover. „Hij heeft iets gedaan wat wij wilden doen maar nooit konden doen. Hij heeft voor ons allemaal de weg geopend voor de toekomst.”

In de documentaire is te zien hoe de vier oudste kinderen kijken naar de uitspraak van de rechtbank. Hun vader wordt niet vervolgd, omdat hij naar het oordeel van de rechtbank vanwege de gevolgen van een hersenbloeding niet in staat is om een eerlijk proces te krijgen. De uitspraak komt niet onverwacht, maar de vier zijn toch aangeslagen.

loading

Boos over verklaring jongste kinderen

De verklaring - die direct na de uitspraak komt - van de vijf jongere kinderen raakt hen nog meer. Ze schrijven niet te begrijpen waarom Israël is weggelopen. Dat maakt Shin boos. „Israël is niet schuldig aan ook maar iets. Hij is de oplossing geweest voor deze shit. Geef de schuld waar het hoort, bij Gerrit Jan. Die hoort niet bij mensen om hem heen. Niet bij de wereld die zegt dat je geen seks mag hebben met je eigen kinderen. Die hoort niet bij de wereld die zegt dat je niet je eigen kinderen mag slaan of verstoppen in een hok.”

De aflevering van de documentaire eindigt met een video van ongeveer 20 jaar geleden, waarbij Van D. recht in de camera spreekt: „Misschien ben ik wel gewoon normaal. Misschien is dat beeld van een idioot bedacht door idioten. Hoe dan ook. Ik geloof in de toekomst, want die komt van God. En wat jij gelooft, is je eigen shit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold