Oudste kinderen van Ruinerwold betreuren dat vader Gerrit Jan van D. langs de deuren ging en mensen lastig viel. Lees hier hun verklaring

Foto: BNNVARA

De vier oudste kinderen van het Ruinerwold-gezin betreuren dat vader Gerrit Jan van D. in het Veluwse Ermelo langs de deuren ging, op zoek naar klusjes. Zeker nu alle ophef ervoor heeft gezorgd dat de verblijfplaats van de vier jongste kinderen bekend is geworden.

Dat hebben de vier oudste kinderen Shin, Mar Jan, Edino en Israel vandaag bekendgemaakt in een verklaring op Facebook.

Er ontstond ophef in de gemeente Ermelo, nadat bekend werd dat die betaalde voor het onderkomen van de Ruinerwold-verdachte. Een petitie die opriep niet langer voor de huur te betalen werd ruim honderd keer ondertekend.

Dorpelingen vroegen zich af waarom zij meebetalen aan een woning voor een man die verdacht werd van kindermisbruik en die bovendien een flink eigen vermogen heeft. Justitie gaf hem namelijk bijna een ton terug, een bedrag dat eerder bij de inval in de Drentse boerderij in beslag was genomen vanwege de verdenking van witwassen. Bovendien bezit de zelfbenoemde aartsvader een enorme lap grond in Staphorst.

Wel degelijk huur betaald

De familie geeft aan dat ze wel degelijk een vergoeding betaalt voor het verblijf. Ook is het volgens haar onjuist dat justitie het geld terug heeft gegeven. De rechter zal zich volgens haar in de civiele procedure uitlaten over de aansprakelijkheid van Gerrit Jan van D. en de bestemming van het geld.

De Telegraaf meldde dat de vader Gerrit Jan - samen met de Oostenrijkse klusjesman Josef B. - in een rolstoel van deur tot deur op zoek ging naar klusjes. Toen Gerrit Jan vrijkwam ging hij bij zijn vijf jongste kinderen in huis wonen. Inmiddels is één van de vijf kinderen vertrokken.

In stilte ondergebracht

De gemeente bracht zelf via een lokale nieuwssite naar buiten dat ze de huur betaalt voor de jongste kinderen van het gezin. Die klopten vorig jaar aan voor woonruimte toen de strafzaak tegen hun vader nog liep. De burgemeester zegt dat ze de kinderen wilde helpen.

De kinderen werden in stilte in Ermelo ondergebracht. Dat de verblijfplaats bekend is geworden, rekent de familie Josef B. en Gerrit Jan van D. zeer aan. ,,Daarmee is een einde gekomen aan de voor hen zo noodzakelijke rust en veiligheid. Terwijl zij die juist nu, bij de start van hun integratie in onze samenleving, zo ontzettend hard nodig hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe