Nieuwe carbidschietclubs in Drenthe krijgen geen ontheffing van gemeenten, zegt voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe.

Het lijkt Out onverstandig carbidschieten toe te staan voor mensen die nog nooit met het knalspul hebben geschoten. De kans op ongelukken is groter dan bij ervaren carbidschieters, zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio, tevens burgemeester van Assen.

Er is vanwege het vuurwerkverbod dit jaar een run op carbid ontstaan. De burgemeesters vrezen dat een verbod op carbidschieten leidt tot illegaal knallen met carbid.

De burgemeesters van de twaalf Drentse gemeenten komen woensdag bijeen om over carbidschieten op oudejaarsdag te praten. In principe willen de Drentse burgemeesters de traditie toestaan, maar wel in een andere vorm dan voorgaande jaren.

Mogelijkheden

,,We willen kijken welke lijn we kunnen volgen en wat de mogelijkheden zijn voor carbidschieten”, zegt Out. Hij wijst ook naar het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat dinsdag liet weten dat het versoepelen van de coronamaatregelen momenteel geen optie is. Het aantal besmettingen daalt daarvoor te laag.

Op 8 december staat er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge gepland en dan wordt bekendgemaakt of de maatregelen met kerst en oud en nieuw wel of niet versoepeld worden.

Maximaal vier personen

Voor carbidschieten geldt volgens de huidige coronaregels dat er met maximaal vier personen geschoten mag worden. Groepen toeschouwers zoals gebruikelijk op oudejaarsdag zijn niet toegestaan. Drentse burgemeesters zijn met de carbidschietclubs in hun gemeente in overleg hoe ze de traditie in aangepaste vorm kunnen laten doorgaan.

Dat betekent onder meer dat de carbidschietclubs verantwoordelijk worden gehouden voor het in goede banen leiden van de toeschouwersstroom, volgens de coronaregels. ,,Die verantwoordelijkheid gaan wij niet van hen overnemen”, zegt Marco Out.

Enkele carbidschietclubs, zoals die in Noordbarge, hebben al aangegeven een jaartje over te slaan. Zij vinden het niet verantwoord om met een grote groep bij elkaar te komen, mede omdat ze denken de anderhalve meter afstand niet te kunnen garanderen.

Burgemeesters verdeeld

In Nederland is onder burgemeesters verdeeldheid ontstaan over het toestaan van carbidschieten. Een landelijk verbod op carbidschieten komt er niet. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, zei vorige week dat hij het carbidschieten in coronatijd niet verantwoord vindt. Zijn mening wordt gedeeld door burgemeesters uit Den Haag, Leiden en Dordrecht, maar niet door collega’s uit provincie Groningen.

In streken waar carbidschieten al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar doorgaan, zo bepaalden de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s maandagavond. In Drenthe proberen de burgemeesters op een lijn te komen wat betreft de regelgeving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe