Outdoorpark Grolloo en B&B Seppenstijn gaan met titels aan de haal tijdens Vakantiebeurs

De beste camping, het leukste uitje en de beste bed and breakfast. Op de vakantiebeurs in Utrecht, tot en met zaterdag, worden ondernemers in de branche rijkelijk beloond met verschillende titels. Bed and breakfast Seppenstijn in Ruinerwold en Outdoorpark Grolloo gingen met zo’n titel aan de haal.

Een paar jaar achtereen reisden eigenaren Erik en Anita Eefting van Outdoorpark Grolloo vergeefs af naar Utrecht. Ze grepen naast de titel ‘het leukste uitje van Drenthe’. Dit jaar moesten de Eeftings op vakantie in Noorwegen horen dat hun bedrijf zich dit jaar het leukste van Drenthe mag noemen. Medewerkers Rianne Godijk en Rick Lugers haalden de felbegeerde ANWB-trofee op.

Waardering

In Grolloo is bedrijfsleider Michel Dijksma de dag na de winst nog altijd verrukt. ,,Het is heel gaaf. Eíndelijk hebben we die prijs gewonnen. Ik ben echt superblij, je verwacht het niet. Er zitten zoveel grote bedrijven om ons heen.”

Vanaf het begin van de ANWB-verkiezing in 2011 is attractiepark Drouwenerzand in Drouwen bijna steevast de winnaar. Met uitzondering van 2015 (Sprookjeshof in Zuidlaren) en 2016 (Drents Museum) ging het attractiepark ieder jaar met de titel aan de haal.

,,Iedereen heeft het er wel over. ‘Ach, die prijs gaat toch altijd naar Drouwen’ gaat het dan”, zegt Dijksma. Vandaar het gevoel ‘eindelijk’.

Want wat maakt de prijs, in het woud van online beoordelingen en te verdienen titels, zo begeerlijk? ,,Het is waardering. Het laat zien dat we het met z’n allen niet voor niets doen. Ons doel is om iedereen die binnenkomt met een lach naar buiten te laten gaan. Dat lijkt aardig te lukken”, klinkt het trots.

Kwaliteit

Precies wat de ANWB, de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond, wil bereiken met de verkiezing. ,,De verkiezing bestaat acht jaar”, vertelt woordvoerder Ad Vonk. ,,Vroeger hadden we de ‘erkenningen’. Dat werkte wat anders, maar het was bedoeld om consumenten te vertellen over de kwaliteit van de accommodatieverschaffer. Daar draait het nog steeds om.”

Voorafgaand aan de verkiezing roept de ANWB haar leden op favoriete uitjes te nomineren via een speciaal daarvoor aangemaakte website. Leden en niet-leden beoordelen het uitje op vijf punten: sfeer, prijs/kwaliteit, personeel, faciliteiten en aanbod.

Zodra meer dan tien mensen op een attractie hebben gestemd, is het uitje in de race voor zowel de landelijke als de provinciale titel. ,,Wij vinden dat iedereen moet kunnen meedoen. Van kinderboerderij tot Efteling”, zegt Vonk.

Belonen en stimuleren

Dit jaar stemden zo’n 100.000 mensen op 1055 uitjes, waarvan uiteindelijk 268 de ‘kiesdrempel’ haalden. Met behulp van een rekenmethode wordt vervolgens vastgesteld welke attractie zich, op basis van alle vijf criteria en het aantal stemmen, de leukste mag noemen. Alle uitjes die meedoen krijgen van de ANWB een rapportje. ,,Daarbij geven we ze terug: dit vinden de mensen van u.”

Het doel van de ANWB met de verkiezing is namelijk tweeledig. Enerzijds hardwerkende ondernemers belonen, anderzijds het professionalisering stimuleren.

,,Mensen doen hun stinkende best om voor het volgende jaar op basis van die oordelen te verbeteren”, stelt Vonk. En wat valt er te winnen? Het is een erekwestie. Vonk: ,,Winnaars mogen het volop communiceren. Dat zien ze dan ook wel terug in de bezoekcijfers.”

Dat beaamt Dijksma. ,,We gaan het echt wel showen. We mogen hier trots op zijn.”

Relevant

Is zo’n verkiezing op basis van lezersbeoordelingen nog wel relevant? ,,Dat dat niet zo is, is een veronderstelling. Wij zien niet dat het enthousiasme rond de prijs van de ANWB minder wordt. Integendeel.”

Daarnaast houdt de toeristenbond de ontwikkelingen in de gaten. ,,We zijn begonnen met het nomineren van maatschappelijke uitjes. Dat vinden wij als organisatie belangrijk. Het kan een reden zijn voor attracties om zich daar wat meer in te positioneren. Maar dat staat nog in de kinderschoenen.”

Daarnaast wil de ANWB meer buitenlandse uitjes meenemen, die aantrekkelijk zijn voor bewoners van het grensgebied.

Louter positief

Dijksma vindt de opzet van de ANWB in elk geval goed. ,,In die reacties van mensen staan nuttige dingen die er niet uitkomen als je mensen er direct naar vraagt.”

Ook zijn ze uitgebreider dan de reacties op de eigen Facebookpagina. ,,Sinds ik hier werk zijn ze louter positief”, lacht Dijksma. ,,Ik ga iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk, veel mensen werken hier al acht of negen jaar. Dat is niet voor niets.”

Seppenstijn beste Bed and Breakfast volgens Zoover

In dit pand zit bed and breakfast Seppenstijn, de ‘Zoover-kampioen’.

Bed and breakfast Seppenstijn in Ruinerwold is de grote winnaar van de Zoover Awards. De score was de hoogste voor verblijfs- accommodaties in ons land: 9,9.

Alsof de duvel ermee speelt. Ook Stijntje Hazeleger is op vakantie. ,,Ik zit op een berg in Gran Canaria. Wacht even, moet een beetje naar rechts dan heb ik beter bereik met mijn telefoon.”

Het enthousiasme spat door de lijn. ,,Nooit verwacht dat we zouden winnen. Ja, balen dat we er woensdagavond niet bij konden zijn. Een vriendin heeft de prijs in ontvangst genomen. Mijn partner en ik hebben er maar op geproost. De foto staat op onze Facebookpagina.”

'Weet je nog toen..'

Wat maakt Seppenstijn zo speciaal? ,,Ik probeer mezelf te zijn en de bed and breakfast is kleinschalig. Voor twee personen of een gezin. Ik wilde geen lange tafel waarbij je aanschuift bij iemand met een ochtendhumeur. Dan begint je vrije dag niet goed. En ach, ik mag gasten graag verwennen: bak soms een appeltaart of zet een karafje port klaar als gasten thuiskomen van een wandeling. Verder vraag ik niet overal geld voor. Ik hoop dat mensen na een tijdje tegen elkaar zeggen: weet je nog toen we in Seppenstijn zaten?”

De B&B in Ruinerwold beschikt ook over een jacuzzi en sauna. ,,En de buurvrouw geeft massages. Dat alles samen is een mooi wellnesspakket.”

Zoover komt tot zijn beoordeling via reviews (waarderingen) op internet. Gasten kunnen een accommodatie met cijfers beoordelen op ligging, service, kamer, hygiëne en prijs/kwaliteit. Daar rolt een gemiddelde uit.

Camping Sparrenhof

Om mee te dingen moeten kleine accommodaties als bed ans breakfasts en minicampings minimaal dertig reviews per jaar hebben. Grote verblijfsgelegenheden minstens vijftig. Camping Sparrenhof in Gasselte kwam in deze categorie als beste uit de bus in Drenthe.

Betrouwbaar?

De 9,9 voor Seppenstijn is uitzonderlijk hoog. Hoe betrouwbaar zijn de beoordelingen? Lieke Peters van Zoover: ,,We checken de reviews. Op het ip-adres van computers of als iemand te veel hoge cijfers krijgt. Of juist heel veel lage, dat is ook verdacht. Bij twijfel vragen we het boekingsformulier op. Maar honderd procent waterdicht zal het nooit zijn. Kijk, Zoover is een consumentenorganisatie, wij hebben geen belangen in de accommodaties. Booking.com bijvoorbeeld wil een zo hoog mogelijk cijfer omdat dat de boekingen stimuleert.”

Peters zegt de verblijfsaccommodaties te betrekken bij de verkiezingen. ,,Hoe kunnen we de verkiezing verbeteren? Zo nemen we nu de reviews over een heel jaar mee. Twee jaar geleden was dat nog over een aantal maanden.”

Kers op de taart

Wat heb je als winnaar aan een Zoover Award? ,,Het is de kers op de taart”, roept Stijntje Hazeleger vanaf Gran Canaria. Lieke Peters: ,,Winnaars zien het als een eer. Een keurmerk voor kwaliteit. En je kunt er commercieel van profiteren door het te melding op je website, Facebookpagina en alle andere uitingen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.